21 C
Pécs
csütörtök, július 25, 2024
Kezdőlapne pipáld kiKaczynski: sértés a szmolenszki orosz jelentés

Kaczynski: sértés a szmolenszki orosz jelentés

Megalapozatlan, egyoldalú, és sérti Lengyelországot a tavaly áprilisi szmolenszki repülőgép-balesetről készült orosz jelentés – mondta szerdán Jaroslaw Kaczynski, a katasztrófában elhunyt Lech Kaczynski néhai elnök ikertestvére.

„Ez az eredménye annak, hogy Oroszországra bíztuk a nyomozás vezetését” – mondta. Az orosz vizsgálóbizottság szerdán ismertette zárójelentését Moszkvában. Eszerint Lech Kaczynski és más magas rangú lengyel tisztségviselők nyomást gyakoroltak a Tupoljev 154 személyzetére, a pilóták nem voltak megfelelően kiképezve, és úgy döntöttek, hogy „nem megfelelő körülmények között” megkísérlik a leszállást.

Kaczynski Donald Tusk lengyel kormányfő szemére vetette, hogy átengedte a vizsgálatot az orosz félnek, az Európai Uniót pedig kizárta a nyomozásból. Kaczynski szerint a szmolenszki repülőtér légiirányítói követhettek el hibát.

Jaroslaw Kaczynski visszautasította a lehetőséget, hogy testvére landolásra kényszerítette a repülőgép vezetőit, mondván, a néhai elnöknek „nem voltak öngyilkos hajlamai”.

Lech Kaczynski és 95 magas rangú tisztségviselőből álló kísérete 2010. április 10-én vesztette életét egy repülőgép-balesetben Szmolenszk közelében. A küldöttség a szovjetek által elkövetett katinyi (Katyn) mészárlás helyszínére utazott volna egy megemlékezésre.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő