13 C
Pécs
csütörtök, június 13, 2024
KezdőlapHírzónaMár mentik a Szatmári palotaromot - Galéria!

Már mentik a Szatmári palotaromot – Galéria!

Feltáró vizsgálatokkal megkezdődött a tettyei romok végleges megerősítése szerdán, így hatvan napon belül hosszú évtizedekre megoldódhat a tavaly megroskadt Szatmári palotarom sorsa – tájékoztatta lapunkat Merza Péter fejlesztési igazgató a helyszínen.

Galériáért klikk a képre!

Az épületszerkezetek megerősítésére szakosodott HBN Magyarország Kft. szerdán felvonult a területre, s hozzálátott a tettyei köztérfejlesztések idején megindult több száz éves palotaromok megmentéséhez, helyzetük végleges stabilizálásához.

Mint ismert, a munka megrendelése első körben nem járt sikerrel, miután a közbeszerzés eredménytelenül zárult. Második körben egy jóval kedvezőbb áron vállalta el a munkát a cég, amellyel szerződést is kötött a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Kft. E szerint a cégnek hatvan nap áll rendelkezésére, így hétvégén is napi tizenkét órán át dolgoznak a romokon.

Merza Péter fejlesztési igazgató azt mondta: a talaj megerősítését acélrudakkal és cement befecskendezésével végzik el. Ezt követően a falakat úgynevezett varrásos technikával erősítik meg. Mindez azt jelenti, hogy a falakon belül egymáshoz kapcsolódó acélhuzalokkal horganyozzák össze őket. A munkák 52 millió forintba kerülnek. A város megelőlegezi a pénzt, de mindenképpen be akarja majd hajtani azt a tér kivitelezőin, ha emiatt felelősség terheli a céget. Ezt igazságügyi szakértőnek kell eldöntenie a jövőben.

A fejlesztési igazgató kérdésünkre elmondta: ötéves garanciát vállaltak az építők a munkára. Ennyi idő alatt szerinte minden olyan hiba kiütközhet a romon, amely később esetleg nagyobb problémákat okozhatna.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő