Hirdetés

Az a rendszer, amiben bármit megtehetsz és bármi alól felmentést kaphatsz, ha jó politikai kapcsolataid vannak, nemcsak erkölcstelen, de mélyen emberellenes is. Ráadásul totálisan kaotikus. Sötétségben tapogatózol, nincsenek kapaszkodók, és nincs igazság sem. Bármi megtörténhet. 

A bicskei pedofil gyermekotthon-igazgató Novák Katalintól – azaz valójában a rendszertől – kegyelmet kapott bűntársának ügye egyáltalán nem meglepő történet. Így mennek a dolgok mifelénk. A rendszerváltás idején volt egy remény, hogy majd nem így fognak. Hogy nem a rendszerhez való hűség, a jó kapcsolatok fogják meghatározni a sorsunkat, hanem a tehetség, a képességek, az egyéni akarat. 2010 után ez a remény végleg köddé vált. Orbán Viktor rendszere csúcsra járatta a lojalitáson (kritikátlan seggnyaláson) alapú érvényesülést, a Magyarországon amúgy is komoly történelmi hagyományokkal rendelkező gyilkos kontraszelekciót. Ez a káendrék rendszere – nem NER, hanem KER. Valójában persze Orbán Viktoré. Ő az egyetlen hatalmi központ. Mindenki más körülötte csak lakáj, szerencselovag vagy útonálló.  

Kiengedtek egy bűnözőt? Vannak, akiket eleve be sem zárnak. A szemünk láttára követnek el köztörvényes bűncselekményeket lassan másfél évtizede, büntetlenül. Kirabolnak minket, viszik a befizetett adónkat, és adják oda olyanoknak, akiknek vagy az van a homlokára írva, hogy STRÓMAN, vagy az hogy KÖZELI ROKON. Ez az ország tönkretétele. Emberéletekbe kerül. Egészségügy, oktatás, sorolhatnánk még, hol hiányzik az a pénz. Aki ilyet csinál, annak börtönben kéne rohadnia évtizedekig. Zárka helyett azonban egy ország a játszóterük, miközben minket zárnak be élhetetlen rendszerükbe, és azt várják, hogy ünnepeljük a bűneiket.

Ideje lenne leráznunk magunkról nemcsak a szűk elitet, hanem azt a gondolkodást, állampolgári attitűdöt is, ami élteti és hatalomban tartja. Talán még nem késő. A mai budapesti tüntetés egy új korszak kezdete lehet. A rendszert nem fogja azonnal megdönteni, de a benne lévő – és az elmúlt napokban egyértelműen megmutatkozó – repedések tágításához nagy lökést adhat. A NER válsága egyértelmű. Hogy meddig húzódik el, rajtunk múlik. Kettő vagy tíz év: nem mindegy.

Nem az a kérdés már, hogy jobb vagy baloldali vagy, de még csak az sem, hogy fideszes vagy ellenzéki. Hanem hogy tényleg ilyen országban akarod-e leélni az egyetlen életed. 

Hirdetés