KÉPEK: pécsi egyetemisták készítették a főteret ékesítő, különleges adventi koszorút

Hirdetés

Karácsony előtt még a nem vallásos családok otthonában is elterjedt szokás négy gyertyával díszített koszorút az asztalra téve várakozni az ünnepre, de a legtöbb nagyobb városban is megörvendeztetik ilyenkor a lakókat egy-két installációval. Pécsett pedig az idén igazán kreatív, hihetetlenül dizájnos adventi koszorú került a Széchenyi térre, a most éppen téliesített Zsolnay-kút köré. 

A napokban a helyére telepített, különleges koszorút a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar (PTE MIK) ipari termék- és formatervező mérnöki szak hallgatói Vasváry-Nádor Norbert szakfelelős koordinációja mellett, oktatókkal közösen tervezték és építették a Zsolnay Örökségkezelő (ZSÖK) Nonprofit Kft. megbízásából.

A hatalmas, súlyos alkotás a Mecsekerdő Zrt. által felajánlott faanyagból készült és az ünnepek után tűzifa-adományként kiosztják majd darabjait a rászorulóknak – mondta el lapunknak Vasváry-Nádor Norbert. A szerkezet LED-lámpái a hagyományos rózsaszín és lila gyertyákat szimbolizálva, szintén ezeken a színeken fognak világítani, ha minden a terv szerint halad, szombatonként 17 órakor gyullad majd fel egy-egy új fény a következő négy hétvégén. A pécsiek egyébként már láthatták világítani a gömböket, de ez még csak a próbaüzemmód, november 27-én élesítik ténylegesen.

– A ZSÖK azzal keresett meg, hogy a diákokkal hozzunk létre valami újszerű, látványos dolgot, méghozzá a felajánlott gyertyánágakból. Próbáltunk a természet adta lehetőségek alapján valamilyen mérnöki szerkezetet összeállítani, persze úgy, hogy ráadásul koszorú alakzatot kapjunk a végén. Geometriai fogalommal élve egy tóruszról, forgástestről van szó, amit úgy alakítottunk ki, hogy a látványos pontszerűség mellett csavarodjon a forma, így a rendkívül nehéz szerkezet dinamikussá válik és szinte súlytalannak tűnik kívülről. A tobozokat vettük alapul, ott is ugyanez a jelenség figyelhető meg. Sokan kérdezték, hogy fogjuk-e még díszíteni, de úgy érzem, a kísérlet célja inkább az volt, hogyan tudjuk a fából ezt megcsinálni, szerintem nagy sikert értünk el a hallgatókkal – vélekedett a szakfelelős.

Hozzátette azt is, hogy szerinte méltatlanul kevés figyelmet kapnak az ipari termék- és formatervező szakemberek, holott a világ összes tárgyának kialakításához kapcsolódnak valamilyen szinten. Mint mondta, remek lehetőséget ad egy-egy ilyen projekt ahhoz, hogy megmutassák, mennyire fontos is a feladatuk.

Íme, néhány kép a koszorú kihelyezéséről:

Alig várjuk, hogy láthassuk, miként világít! És ti? 

Természetesen nem csak a csodás koszorút érdemes megnézni a város főterén, áll már a mindenki karácsonyfája és pénteken nyit a pécsi adventi vásár!

[su_note note_color=”#bfe1c4″ text_color=”#436e32″]Az advent a keresztény világ egyik különösen fontos ünnepe: a karácsonyi ünnepkör kezdete. A Gergely-naptár szerint a december 25-ét megelőző negyedik vasárnappal – más definíció szerint a Szent András napjához (november 30-hoz) legközelebb eső vasárnappal – kezdődik, és karácsonyig tart. 2021-ben november 28-ra esik advent első vasárnapja. Az adventi koszorú a feljegyzések szerint a 19. század közepén, a Németalföldön jelent meg, de Európa-szerte csak a 20. században terjedt el. Karácsonyig a gyertya gyarapodó fénye az ünnepi várakozás, majd a negyedik vasárnapon a karácsony elérkezésének szimbóluma. A négy gyertya négy fogalmat is szimbolizál: hit, remény, szeretet és öröm. Az adventi ünnepkörről korábban lapunknak Kajtár Edvárd, pécsi plébános beszélt. [/su_note]


Ha nektek még nincs otthon adventi koszorútok, ITT láthatjátok, hogy lehet sajátkezűleg gyártani egyet vasárnapig!

Hirdetés