Magad készítenéd az adventi koszorúdat? Segítünk!

Közelednek karácsony napjai, kicsik és nagyok egyszerre várják az év talán legnépszerűbb és legmeghittebb ünnepét. Mivel városunkban is hódít a „csináld magad” őrület, cikksorozatot indítunk otthon, saját kézzel is elkészíthető karácsonyi darabokról. Kezdjük is az ünnepi készülődés egyik legfontosabb elemével, az adventi koszorúval! 

A pécsi Oláh-Lehmann Mirjam régóta készít családjának és barátainak adventi koszorúkat, nemrég pedig virágkötészetet is tanult, hogy másodállásban dekoratőrként foglalkozhasson kedvenc hobbijával: ebből jött létre a Floral Deco By Miri.

Mint mondta, a hagyományos koszorúk sosem mennek ki a divatból, és a lehetőségek tárháza ma már végtelen: léteznek háromszög vagy négyzet alakú; tollakkal vagy fonállal bevont; kisautókkal és állatokkal, festett termésekkel vagy üveggömbökkel díszített koszorúk; de sokan inkább egy mutatós dobozba helyezik a gyertyákat és a díszeket. Idén nagy divat például a műszőrme és a gyapot, tette hozzá.

Íme egy lépésről lépésre, általa elkészített karácsonyi csoda, melyet könnyen utána is csinálhatunk:

Mire lesz szükségünk a koszorúhoz?

A ragasztópisztollyal óvatosan, könnyű vele megégetni magunkat!

Mirjam az általa készített darab esetében a koszorúalapot egy turkálóból beszerzett fehér sállal és némi fehér műszőrmével vonta be. Emellett négy fehér, számozott gyertyát is beszerzett egy szupermarketben, ahol korábban néhány ezer forintért ragasztópisztolyt vásárolt. A gyapothoz, valamint a különböző termésekhez nagykereskedésben jutott hozzá, ezeket azonban megtalálhatjuk egy-egy erdei séta alkalmával (persze natúr formában, nem színezve), vagy barkács-, illetve dekorboltban is. A koszorú egyik fő alkotóeleme a műanyag jegesmedve, ami szintén egy szupermarketből érkezett, az aranyszínű díszekkel együtt.

1. lépés: Egy jó alap, az alap!

Első lépésként a koszorúalapot kell bevonnunk a választott anyaggal, ami itt a kötött sál és a műszőrme volt: utóbbival a körnek csak egy szeletét díszítette a szakember, ragasztóval fixálta azt. Természetesen rengeteg lehetőség van az első lépésben: többféle koszorúalap közül választhatunk a szalmából készülttől a hungarocellig. Emellett a bevonáshoz használhatunk például szalagot, növényeket, másfajta textileket, gyakorlatilag bármit.

2. Jöhetnek is a gyertyák

A hagyományos koszorún a katolikus egyház színein alapulva három lila és egy rózsaszín gyertya áll

Második lépésként a pécsi nő a fő alkotóelemeket, a gyertyákat helyezi el általában. Jótanácsként megosztotta: mindenképp használjunk gyertyatalpat a rögzítéshez, melyet könnyen beleszúrhatunk a mécsesbe, ha egy kicsit megmelegítjük a fémtüskét. Hozzátette, a divat a karácsony színeit is nagyban meghatározza, ma már nem mindenki ragaszkodik a hagyományos lila-rózsaszín kombinációhoz a gyertyákat illetően.

3. Engedjük szabadjára a fantáziánkat!

Ha otthon készítjük el az adventi koszorút, körülbelül egy-másfél órát és 3-4000 forintot szánjunk rá

Ha kész az alap, és a gyertyák is a helyükre kerültek, érdemes azokkal a díszekkel folytatni, amik kiemelt helyet fognak kapni a koszorún (itt például a jegesmedve és a gyapot). Ha ezeket elhelyeztük, jöhet az összes többi kisebb részlet kidolgozása. Azért gondoljunk arra is, hogy a kevesebb néha több. Mindenki a stílusához és ízléséhez mérten tegyen díszítést a koszorújára!