14 C
Pécs
szerda, május 29, 2024
KezdőlapPécs AktuálKépregény készül a mecseki láthatatlanokról

Képregény készül a mecseki láthatatlanokról

Az ’56-os forradalom és szabadságharc közelgő hatvanadik évfordulója alkalmából egyedülálló mű megalkotására vállalkozott Sarlós Endre szigetvári képregényrajzoló művész és Pozsgai Zsolt író, dramaturg, színházi rendező. A pécsi szabadsághősökről, a mecseki láthatatlanokról készítenek képregényt Páva Zsolt polgármester kezdeményezésére.

Idén az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára emlékezünk. Páva Zsolt pécsi polgármester szerint mivel a hivatalos ünnepségeken elsősorban a mindenki által ismert hősökre emlékeznek, nem szabad elfeledkezni a kevésbé ismert, néha ismeretlen forradalmárokról és szabadságharcosokról sem. Pécsen ilyen hősök a Mecseki Láthatatlanok. Az ő páratlan ellenállásukra emlékezve kezdeményezte, hogy készüljön képregény történetükről.

Sarlós Endre neve nem ismeretlen a képregényrajongók körében, hiszen már számos, a magyar történelemben meghatározó jelentőségű csatáról rajzolt már képregényt. Ezúttal Páva Zsolt pécsi polgármester felkérésére fogott hozzá a híres pécsi szabadságharcosok, a mecseki láthatatlanok ügyének feldolgozására – igaz, ehhez Pozsgai Zsolt dramaturgnak előbb el kellett készítenie a szövegkönyvet.

– Nekem kellett szöveget, történetet, tulajdonképpen egy regényes összefoglalót írnom. Nem igazán dokumentummű, hanem inkább kaland- vagy fantáziamű, ami a valóságon alapul. A tényekhez kellett a szereplőket és a cselekményt igazítani. A képregények manapság egyfajta reneszánszát élik, egyre több olyan mű jelenik meg, ami képregény formájában eljuthat a fiatalabb korosztályhoz is – mondta a pécsi illetőségű író.

56 - g
Képünk illusztráció

Sarlós Endre szigetvári születésű művész nagyon örült a felkérésnek, aminek nagy igyekezetével próbál megfelelni.

– Reményeim szerint két-két és fél hónap alatt elkészülök vele, bár ez függ a terjedelemtől is, amit legfőképp a dramaturgiai munka határoz meg. Polgármester úr 50 oldalt kért tőlem, ennek megfelelően készülök – fogalmazott Sarlós Endre, akinek az elmúlt években egyebek mellett Zrínyi Miklós hősies szigetvári viadaláról, Trianonról és a 2. magyar hadsereg II. világháborús viszontagságairól, kálváriájáról is megjelent már történelmi képregénye.

A 15 ezer példányban ősszel megjelenő képregényt a tervek szerint az általános iskolák nyolcadik osztályosai, valamint a középiskolások számára mutatják be elsődlegesen, hogy a fiatalok akár a töriórákon, akár szakkörök keretében ismerkedjenek meg közelebbről a pécsi forradalmi események főszereplőivel.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Peugeot_3008_html_300x250

Hírzóna

Abszolút Nő