Hirdetés

Huszadik alkalommal adták át a Tüke-díjakat szombat este. A ceremóniát a hagyományoknak megfelelően a pécsi székesegyházban és a Magtárban rendezték. A Tüke-díjat Kertész Attila karnagy, míg az ifjúsági díjat Gráber Kristóf kapta, a civil szervezetek közül pedig a PEAC, valamint az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület 125 éves Mecseki Helyi Szervezete részesült elismerésben.

Az immár huszadik alkalommal megrendezett Tüke-díjak ünnepélyes átadóját a hagyományoknak megfelelően ismét a székesegyházban, majd pedig a Magtárban tartották. A Felföldi László megyéspüspök által celebrált mise – amelyen közreműködött a Mecsek Kórus – után Kerényi János, a Tüke Alapítvány elnöke köszöntötte a résztvevőket, ezt követően Halmos Gábor alapító kurátor jelentette be a díjazottakat, rövid laudáció kíséretében.

Kertész Attila átveszi a díjat Kerényi Jánostól és Habsburg-Lothringen Eilikától

A Tüke-díjat idén Kertész Attila Liszt Ferenc-díjas karnagynak, a Magyar Kodály Társaság elnökének ítélte oda a kuratórium „felkészültsége, pedagógusi és emberi tisztessége, a zene iránti alázata, a kóruskultúra művelésében élethosszig tartó elkötelezettsége miatt”.

Dr. Ács Pongrác

A civil szervezetek közül az elismerést 2023-ban a kuratórium két szervezetnek ítélte. Az egyik díjazott szervezet a 100 éves Pécsi Egyetemi Atlétikai Club volt, a díjat dr. Ács Pongrác, a PEAC ügyvezető elnöke vette át.

Hideg József

A díjazásban részesülő másik civil szervezet az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület 125 éves Mecseki Helyi Szervezete volt, a díjat Hideg József bányamérnök, a szervezet elnöke vette át.

Gráber Kristóf

Hatodik alkalommal adták át az Ifjúsági Tüke-díjat, amely Krassói Száva keramikus alkotása. A díjat Gráber Kristóf vehette át, a 2022-es Szakma Sztár Fesztivál országos versenyen elért első helyezéséért, amellyel „elősegítette a kőműves szakma társadalmi elismertségének növelését”.

A díjakat Habsburg György, a Tüke Alapítvány tiszteletbeli elnöke megbízásából Habsburg-Lothringen Eilika hercegnő és Kerényi János, a Tüke Alapítvány elnöke adta át.

A Tüke Alapítvány kuratóriuma ötévente áttekinti a beérkezett jelöléseket és az arra érdemeseket Tüke Emlékérem elismerésben részesíti. Az idei, húszéves évfordulón tízen részesültek a kitüntetésben:

  • Angela nővér karmelita szerzetes
  • Bíró László tábori püspök
  • Ferling József kreatív kommunikációs szakember
  • Dr. Figler Mária professzor emerita
  • Garami József labdarúgó-mesteredző, szakedző
  • Prof. dr. Helyes Zsuzsanna kutató orvos, egyetemi tanár, az MTA levelező tagja
  • Lovász Lázár olimpiai bronzérmes atléta, kalapácsvető
  • Dr. Nagy Gábor honvéd orvos ezredes, hadtörténész
  • Nagy Sándor, Pécs közművelődésének meghatározó alakja
  • Szilágyi Omer főtörzsőrmester, közrendvédelmi szolgálatirányító parancsnok

A rendezvény a díjátadó után a Magtárban folytatódott a részletes laudációkkal és a VoiSingers műsorával.

A Tüke-díjat a pécsi polgárok szavazata alapján olyan személy kaphatja meg, aki Pécs fejlődéséhez példamutató tevékenységével jelentős mértékben hozzájárul. A Tüke-díjat a Tüke Alapítvány 2003-ban alapította. A díjat 2004-től kezdődően, minden évben január 21-én adják át, Pécs Mária Terézia általi szabad királyi város rangra emelésének napjára emlékezve (1780. január 21.). A Tüke-díj a Citrom utcai Tüke díszkút eozinból készült kicsinyített másolata, melyet Fürtös György alkotott és a Zsolnay manufaktúra terméke.

Hirdetés