8 C
Pécs
kedd, április 23, 2024
KezdőlapAbszolút NőKitárni szívünk és otthonunk ajtaját: nevelőszülők kerestetnek!

Kitárni szívünk és otthonunk ajtaját: nevelőszülők kerestetnek!

Baranyában a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató 111 nevelőszülője 382 gyermekről gondoskodik. Ez a hivatás persze nem könnyű, nagyfokú odaadást és türelmet igényel, de lehetőséget ad a családos életre felnőttnek és fiatalnak. A sok esetben nehéz körülmények közül kiemelt ifjúságnak pedig az újrakezdésre is esélye nyílhat általa. Hogy mégis hogyan, azt a jelenleg is öt kamasznak szerető otthont biztosító pécsi Sörné Kis-Gadó Ágnes és férje, Sör Attila mondják el.

Öt fiatal és két felnőtt egy házban sokak számára már átláthatatlan létszámot jelenthet, de a pécsi házaspárnak ez a felállás nem újdonság: mindketten elváltak, és összesen éppen öt saját porontyot hoztak közös életükbe, akiket nagy szeretetben neveltek fel együtt. Miután azok felcseperedtek és elhagyták a családi fészket, túl üres lett az otthon, ezért döntött a pár a nevelőszülőség mellett. Mára a tizenharmadik fiatal van náluk, saját állításuk szerint nem is tesznek különbséget a vér szerinti és a fogadott gyermekeik között, még akkor se, ha utóbbiak nem „anyának” és „apának” hívják őket.

– Volt egy munkatársam, aki nevelőszülőként tevékenykedett, ő mesélt erről először. 2014-ben vágtunk bele, azóta voltak nálunk kisebb és nagyobb gyerekek, jelenleg öt kamasszal osztjuk meg az otthonunkat. Ez nem mindig egyszerű, de van tapasztalatunk, így elég jól össze tudjuk illeszteni a dolgokat. Természetesen a logisztika a legbonyolultabb, illetve az egyéni igényeket mindig számításba vesszük, hiszen mindenki más-más körülmények közül érkezett és különböző módon tart esetleg kapcsolatot a vér szerinti rokonságával. Ugyan nem én szültem őket, de nekem nem mások, mint a sajátjaim, érzelmileg ugyanannyira kötődünk hozzájuk a férjemmel. A környezetünkben élők elfogadók általában, a barátok és a vér szerinti gyerekek pedig támogatnak minket a döntésünkben – fejtette ki Sörné Kis-Gadó Ágnes.

Mint kiderült, nevelőszülőnek lenni ma már szó szerint hivatás: 2014-től ez foglalkoztatási jogviszonnyá alakult át. Mindazonáltal sokan vállalnak állást mellette, ezzel példát mutatva a gondoskodásukra bízott gyerekeknek: Ágnes a Pécsi Köztársaság Téri Általános Iskolában gazdasági feladatokat lát el, míg Attila több műszakban dolgozik egy helyi vállalatnál. Még akkor sem hagyták abba a munkát, mikor kisbaba került hozzájuk, ehhez az is hozzájárult, hogy akkor a járványhelyzet miatti lezárások és a home office korát éltük – tették hozzá.

Lapunk kérdésére elmondták,

szerintük a legjobb a nevelőszülői feladatban az, mikor látják: a gyerek boldog a náluk töltött idő alatt, és meg fogja állni a helyét később is a világban.

A modern technikának köszönhetően arra is van lehetőségük, hogy kapcsolatot tartsanak azután, hogy a náluk nevelkedett fiatalok elhagyták a közös otthont. Sokan írnak nekik, de akad, aki meg is látogatja őket alkalomadtán – mesélték.

Természetesen arról is szó volt, hogy a gyermek élethelyzete határozza meg, mennyi ideig van a nevelőszülőnél, ugyanis ez átmeneti segítségnyújtás, mely addig tart, amíg sorsa megnyugtató módon nem rendeződik: a fiatal felnőtt önálló életet kezd, vagy a gyermek visszakerül a vér szerinti családjába – ha azok helyzete rendeződik –, illetve örökbefogadó szülőkhöz kerül.

A pécsi házaspárnál érdeklődtünk, vajon milyen lehet, mikor el kell engedniük valakit? Attila úgy fogalmazott: „egy kicsit persze belehal az ember, de azt kell szem előtt tartania, ami a gyereknek a legjobb, emellett katartikus élmény látni, hogy jó helyre kerül és boldog”.

– Meghatározó esemény volt, mikor örökbe fogadták a két kicsit, akiket csecsemőkoruk óta neveltünk. Őket persze tudatosan készítettük erre, így szerencsére jól viselték a váltást. Mi és a másik házaspár viszont mind sírtunk, mikor eljött a búcsú ideje. Ahogy mi hívjuk őket, „az igazi szülők” nagyon megköszönték, hogy nyitott, kedves, első pillanattól kapcsolódni képes gyerekeket kaptak tőlünk, akik vidáman mentek velük haza. Számunkra óriási siker, jó érzés volt ez. Ugyanilyen jó élmény volt az is, mikor egy nálunk nevelkedett nagyobb fiút egy rokona fogadott be, holott úgy tudtuk, hogy nincs senkije. Mindezek és a később jövő visszajelzések motiválnak minket a mindennapokban – idézett fel néhány kedves történetet Ágnes.

Végül hozzátették:

[su_quote]A célunk, hogy igazi gyerekkort biztosítsunk számukra, hogy meg tudják tapasztalni azokat az élményeket, amelyeket a rendezett körülmények közül jövő társaik. Szeretnénk, ha nem a kezdetben nehéz sorsukra, akár tragédiákra emlékeznének vissza ezekből az évekből, hanem a nálunk töltött boldog időre. Emellett hangsúlyozzuk, hogy ne fecséreljék el a tehetségüket, így remélhetőleg a későbbiekben is sikeresek lehetnek. [/su_quote]

[su_note note_color=”#a1f1f4″ text_color=”#161515″]Kevesen tudják, hogy a gyermekvédelmi gondoskodásban lévő gyerekek ma már nem nagy létszámú intézetekben, hanem nevelőszülőknél, vagy kisebb lakásotthonokban élnek. Jelenleg közel huszonháromezer gyermek nevelkedik állami gondoskodásban Magyarországon. A gyermekvédelmi gondoskodás felelősségteljes feladatát hazánkban állami, egyházi és civil fenntartású szolgáltatók végzik. A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató a Szeged-Csanádi Egyházmegye fenntartásában működő országos hatáskörű gyermekvédelmi intézmény, mely 13 vármegyében, valamint a fővárosban látja el a gyermekvédelmi szakellátás feladatait. [/su_note]


Önre is vár egy gyermek!

Nevelőszülőt keres az ÁGOTA Közösség.

Aki 24 és 60 év közötti életkorú és büntetlen előéletű, családi állapotától függetlenül (lehet egyedülálló is) jelentkezhet nevelőszülőnek.

Amit kínálnak:

  • otthoni munkavégzés,
  • főállásnak számító foglalkoztatási jogviszony,
  • társadalombiztosítási ellátás, nyugdíjbiztosítási jogosultság,
  • más kereső tevékenység mellett is végezhető,
  • biztos jövedelem: havi munkabér, gyermekek után nevelési díj és ellátmány,
  • szakmai támogatás,
  • összetartó közösség.

A nevelőszülő feladatai:

  • szerető családi hátteret biztosít a vér szerinti családjukból kiemelt gyermekek számára,
  • otthonában teljeskörűen gondoskodik a gyermekekről,
  • támogatja a gyermekek hosszú távú sorsrendezését vagy felkészíti az önálló életre,

Jelentkezés az alábbi elérhetőségeken:

Bővebb információkért katt ide!

Fotók forrása: ÁGOTA Közösség

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő