Hirdetés

– Örömmel jelentem be, hogy a Lánc utcai tömb problémáját megoldottuk, az épület gyakorlatilag kiürült, egy család lakik már csak bent – kezdte a péntek délelőtti sajtótájékoztatót Fogarasi Gábor, az önkormányzat népjóléti és szociális bizottságának elnöke. 

A jobbikos önkormányzati képviselő felidézte: a 120 lakásos, 19-30 négyzetméteres lakásokból álló garzonházat 1988-ban építették. Az akkori elképzelés szerint úgynevezett fecskeház lett volna. Azaz a beköltöző fiatalok, fiatal párok néhány év után továbbléptek volna. Csakhogy ez nem igazán valósult meg, a terület idővel elhanyagolttá vált, szégyenfolt lett belőle a belváros peremén.

Fogarasi elmondta azt is, hogy hat hónappal ezelőtt 77 itt élő családdal vették fel a kapcsolatot, egyenként, személyesen, és segítséget adtak nekik abban, hogy máshol oldják meg a lakhatásukat. A 77-ből 27 családnak volt lakbértartozása. A képviselő hangsúlyozta, tartozást nem enged el az önkormányzat, elmondása szerint a lakók ezt megértették, és elköltöztek.

Fogarasi Gábor köszönetet mondott politikai hovatartozástól függetlenül minden egyes képviselőnek, akik segítették a projektet, továbbá a Pécsi Ellátó Központ, és az önkormányzat lakáscsoportja munkatársainak is.

Nyőgéri Lajos szociális ügyekért felelős alpolgármester arról beszélt, hogy a 90-es évek közepén, tehát kevesebb mint 10 évvel a fecskeház átadása után egy szociológiai felmérésből kiderült, a Lánc utcai tömb lakóinak 80 százaléka elvált. Ebből szerinte azt a következtetést lehet levonni, hogy az épület bárlakásként való hasznosítása csapdahelyzet, hiszen a nagyon kis alapterületű lakások nem jelentenek egészséges életteret a fiatal párok számára.

Nyőgéri Lajos és Fogarasi Gábor

Mint elmondta: öregszik a társadalom, amire megoldást kell találni. Éppen ezért a terv az, hogy nyugdíjasházat alakítanak ki a tömbből, amit ezzel a funkcióváltással újjáélesztenének. Az elképzelés szorosan kapcsolódik az új lakáskoncepcióhoz, ami a mobilitásra épül. 

https://www.pecsma.hu/pecs-aktual/uj-lakaskoncepcio-lepjunk-tovabb-vegre-arrol-a-pontrol-ahonnan-az-elozo-ciklusokban-nem-sikerult/

Ahogy a lakáskoncepciót, úgy a Lánc utca témáját is június 14-én tárgyalja a közgyűlés. Nyőgéri elmondta, az önkormányzat cégét, a Pécsi Városfejlesztési Zrt-t bíznák meg a tervezéssel, és a megvalósíthatósági tanulmány elkészítésével.. 

Hogy mikor kezdődhet meg a beruházás és mennyibe fog kerülni, arra legkorábban szeptemberben tudnak válaszolni, az előzetes tervek és a megvalósíthatósági tanulmány elkészülése után – jelentette ki a szocialista politikus.

Nyőgéri Lajos kijelentette: ugyan sokan várnak bérlakásra Pécsen, de sokan várnak nyugdíjasházi elhelyezésre is, és ha nem sikerül a lakásmobilizációt elindítani, akkor a lakhatási problémák megmaradnak. A cél egy a mobilizációra épülő, önfenntartó lakásrendszer kialakítása.

Újságírói kérdésre, hogy “európai módon” történt-e a lakók kiköltöztetése, a két politikus azt válaszolta: a hat hónap alatt mindenkinek próbáltak megoldást találni, voltak, akiknek alacsonyabb komfortfokozatú lakást találtak, de olyan is volt, akinek piaci albérletet. Mások elhagyták Pécset, vagy rokonokhoz költöztek.

Nyőgéri Lajos elmondta, amit már a lakáskoncepcióról szóló interjúnkben is: a jövőben az együttműködésre hajlandó tartozókkal szeretnének egy kölcsönösen előnyös megállapodást kötni, aminek része lenne egy mentorprogram is.

Az alpolgármester kérdésre elmondta, van rá esély, hogy az önkormányzati ciklus végéig, azaz 2024 őszéig elinduljon a felújítás és átalakítás, ami egyébként alsó hangon milliárdos költség lesz.

A nyugdíjasház az önkormányzat tulajdona lesz, az elhelyezésért – ahogy ez az ilyen intézményeknél lenni szokott – fizetni kell majd, és lesznek különböző választható szolgáltatások, amelyeknek igénybevételéről a bentlakó dönthet.

Hirdetés