Hirdetés

Az idei pécsi adventi vásár már a megújulás jegyében indul pár nap múlva. Az új programokról, az új helyszínekről és a rendezvény hosszú távú céljairól tartottak sajtótájékoztatót a szervezők szerdán.

Ahogy azt nemrég megírtuk, az idei pécsi adventi vásár az első állomása lesz annak a hároméves fejlesztési tervnek, amelynek folyamán új programokkal, új helyszínekkel teljesen megújul az Adventi Kézműves- és Mesevásár, ami a tervek szerint minden korábbinál színesebbé és összetettebbé válhat így. Tehát a Pécs Nyitva-kampány nyári-őszi programkavalkádját követően télen is rangos programokat tudnak majd kínálni a helyiek és a turisták számára egyaránt. Az újjászülető adventi vásárról és az idei programokról november 24-én a Művészetek és Irodalom Házában tartottak sajtótájékoztatót, amelyen Péterffy Attila polgármester mellett részt vett Bánkuti Péter, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. operatív igazgatója, Ágoston Andrea önkormányzati képviselő, valamint Felföldi László megyéspüspök is.

Péterffy Attila: „A Pécs Nyitva-kampány meghosszabbításaként tekintünk az adventi vásárra”

– Komoly múltja van a pécsi adventi vásárnak, és bízunk abban, hogy még komolyabb jövője lesz. Mivel az idei a tizedik kézműves- és mesevásár, ezért úgy gondoltuk, hogy eljött az ideje a megújulásnak. Ez a megújulás hosszú távra szól, épp ezért ennek megalapozásaként dolgoztuk ki a hároméves fejlesztési koncepciót, amelynek célja kettős. Az egyik cél az, hogy a pécsi családok továbbra is meghitt keretek között tölthessék a karácsonyvárás időszakát, a másik pedig az, hogy a jövőben a pécsi advent a hazai és a nemzetközi turizmus szereplőit is a városba tudja hozni. Tehát a Pécs Nyitva-kampány egyfajta meghosszabbításaként tekintünk az adventi vásárra, hiszen a lényeg az, hogy Pécs egész évben nyitott legyen a turisták számára – mondta a polgármester.

Péterffy Attila hozzátette, hogy az idei – széles körű városi összefogás eredményeként létrejött – vásártól fogva szeretnének minél több új helyszínt bekapcsolni a programsorba, hogy az adventi események ne csak a Széchenyi térre és szűk környékére koncentrálódjanak (ilyen például az Árkád, a Kossuth tér és a Színház tér). Mint mondta, egyszer – nem a hároméves fejlesztési időszakon belül – szeretnék elérni, hogy az advent és az adventi hangulat az egész belvárosra, valamint akár a külső városrészekre is kiterjedhessen valamilyen formában.

Felföldi László megyéspüspök: „A várakozásban csoda van”

– A karácsony az egyetlen olyan ünnep, ami mindenkit megérint. Akit a karácsony nem érint meg, attól már az égvilágon semmit nem lehet elvenni, az már mindent elvesztett. A karácsonyvárás, a várakozás öröme sajnos ma már egyre inkább eltűnni látszik, mindent azonnal és rögtön akarunk, pedig van a várakozásban egy olyan csoda, amit semmivel nem lehet helyettesíteni. Nekünk ezért most az a célunk, hogy az adventi időszakot és a karácsonyt a pécsi családok egy kicsit mosolygósabban élhessék meg – mondta a tájékoztatón Felföldi László megyéspüspök, majd kiemelte, hogy advent idején hat alkalommal várják majd az érdeklődőket a székesegyházban rendezett ünnepi hangversenyekre.

Az adventi vásáron részt vevő civil és városi szervezeteket, szereplőket és intézményeket Ágoston Andrea önkormányzati képviselő fogta össze, aki a sajtótájékoztatón megköszönte munkájukat, majd elmondta, hogy idén a hagyományoknak jóval nagyobb szerepe lesz a programsorban: hetente más adventi népi játékkal köszöntik a főtérre érkezőket (lesz bölcsőcskézés, szentcsaládjárás, karácsonyi kántálás vagy háromkirály-járás is). Kiemelte, hogy december 19-én a Keret Alkotó Csoport Betlehemes felvonulást tart a Magtártól a Széchenyi térre, ahol „Áldott a te…” címmel tartanak Mária-játékot, amely bemutatja a Jézus születése előtti néhány hónap napjainkban is aktuális, érvényes eseményeit. Továbbá ajánlotta a programhoz új helyszínként csatlakozott Pécsi Nemzeti Színház Adventi Erkélykoncertjeit is, amelyekben közreműködnek a színház színművészei és énekkara is.

– Mit is akarunk üzenni az adventi vásár kültéri rendezvényeivel? Azt, hogy ezekben a zord időkben, amikor sok mindent elveszítünk, amikor úgy érezzük, hogy nem maradt más, akkor a legszentebb, ősi hagyományainkhoz vissza lehet nyúlni és ezekből lehet feltöltődni – mondta.

Ágoston Andrea: „A hagyományainkból feltöltődhetünk”

Ezt követően Bánkuti Péter, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. operatív igazgatója röviden összefoglalta a kultúrnegyed által szervezett legfontosabb programokat. Mint mondta, az adventi vásárról már nem hiányozhat a fényfestés, hiszen tavaly hatalmas siker volt az adventi épületfestő gyerekrajzpályázat, amelyre több mint ezer kisgyerek jelentkezett. A dzsámit idén viszont már nem csak óvodások, alsós és felsős diákok rajzai díszíthetik majd, hanem középiskolások alkotásai is, így nem meglepő, hogy már több mint 2 ezren jelentkeztek a pályázatra. A gyerekek munkáit hétvégente láthatjuk majd a dzsámin, az eredményhirdetés pedig december 21-én lesz a Széchenyi téren. Hozzátette, hogy emellett a dzsámira a LaLuz Visual Studio is vetít majd egy naponta fejlődő ünnepi fényalkotást (minden nap 16.30 és 21.00 között). Megjegyezte, hogy az idei adventen új fényfestési helyszínként debütál a Városháza épülete is, amit a Fényszórók csapata öltöztet majd fénybe (minden pénteken, szombaton és vasárnap).

A koncertekről szólva elmondta, hogy elsősorban az adventhez illeszkedő népzene, világzene, gospel és a capella műfajai lesznek előtérben, a konkrét előadók közül pedig kiemelte a Muzsikást, a Kalákát, Wing Singers Gospel Choirt, a Kentucky Harmonyt, a Hanga Bandát, valamint a december 11-én érkező Benkó Dixieland Band karácsonyi koncertjét és a Rutkai Bori Banda december 17-ei fellépését is.

Bánkuti Péter: az idei fényfestő-pályázatra több mint 2 ezren jelentkeztek

Lesz továbbá – folytatta – Mesekuckó, ahol hétvégente karácsonyi meseolvasással várják a gyerekeket, akik egyébként december 5-6-án találkozhatnak a Mikulással is. Az Irgalmasok templom előtt pedig egy nagy, fából készült adventi koszorú várja majd a családokat – tette hozzá.

A kitelepülőkre térve hangsúlyozta, hogy fontos szempont volt a szervezés során, hogy a helyi termelők komoly szerephez jussanak. Az idei vásáron 21 gasztronómiai és 32 kézműves kitelepülő termékeiből válogathatunk, a kiemelkedő minőséget pedig garantálja, hogy őket egy pályázat keretében választották ki.

Végezetül kiemelte: a koronavírussal kapcsolatos jelenlegi szabályozások alapján az adventi vásár szabadon látogatható, míg a színpadi programokon való részvétel védettségi igazolványhoz kötött.

Minden további részlet, időpont és program megtalálható az Advent Pécs oldalon.

Hirdetés