Hirdetés

Kővári János önkormányzati képviselő szerdán sajtótájékoztatót tartott a belvárosban, amelyen arra szólította fel Péterffy Attilát, hogy tiltsa be a jövő szombatra tervezett Pécs Pride-ot. A kissé lagymatag szerda délutáni eseményt a Pride egyik szervezőjének megjelenése pezsdítette fel.

A kormányoldal számára oly kedves „STOP” szócska bukkant fel újfent, régi-új köntösbe csomagolva. Azután ugyanis, hogy a pécsi önkormányzat tegnap közleményben számolt be a Pécs Pride kapcsán korábban megrendelt közvélemény-kutatás eredményéről, Kővári János, az ÖPE önkormányzati képviselője a Konzum sarkához hívott össze sajtótájékoztatót, a háttérben pedig fel is állították a tavaly már használt, „STOP PRIDE, Pécs 2020” feliratú standot.

– Tegnap adott ki egy közleményt a város egy közvéleménykutatás eredményével. Ebből is látszik, hogy a pécsiek toleránsak, hiszen a háromnegyedük természetesnek veszi, hogy vannak más nemi identitással élő emberek – mondta Kővári. – De arra a kérdésre, hogy szeretnék-e, hogy Pride fesztivált szervezzenek ide Pécsre, kétharmada a pécsieknek egyértelműen azt válaszolta, hogy nem szeretnék (a közvéleménykutatás eredménye alapján valójában a kétharmadtól messze volt a rendezvényt elutasítók aránya, a pontos érték 57 százalék – a szerk). Ehhez képest a polgármester még mindig nem intézkedett arról, nem szólította meg a szervezőket, hogy a pécsiek akaratának megfelelően ne tartsanak Pride felvonulást szeptember 18-án.

A képviselő szerint

a Pécs Pride egy provokatív rendezvény, amely megzavarja az itt élők nyugalmát,

ezért felszólította a városvezetést, hogy „másfél év után végre hallják meg a pécsiek akaratát, és tegyenek meg mindent azért, hogy a felvonulással ne provokálják a pécsieket”. Hogy súlyt adjon mondandójának, 24 órás határidőt adott arra Péterffy Attilának, hogy válaszoljon a felszólításra, ellenkező esetben személyesen is meg fogja keresni.

Kővári sajtóeseménye itt úgy tűnt, véget is ér, azonban valójában csak ezután jöttek az izgalmas részek. Az eseményen ugyanis ott volt a Pécs Pride egyik szervezője, Rigó Bálint is. Megvárta, hogy a képviselő végigmondja, amit szeretne, majd ő is kifejtetett véleményét.

– Nyilván felszólíthatja erre a polgármestert, ő pedig majd válaszolni fog valamit – mondta a riporterek gyűrűjében Rigó. – Mi azonban biztosan meg fogjuk tartani a rendezvényt.

A szervező szerint a Pride

elsősorban egy emberijogi demonstráció,

és mint ilyen, nem csak létjogosultsága van, de szükségesnek is tartja azt. Szerinte az utóbbi időszak politikai eseményei, az anti-LMBTQ törvények sorozata miatt különösen fontos, hogy kiálljanak azon társadalmai csoportok mellett, akiket ezek hátrányosan érintenek. Rigó arról is beszélt, hogy természetesen ő is látta a Publicus közvéleménykutatásának eredményét.

– Vannak benne pozitív és negatív részek is – mondta. – A 6/4-es (ellenző/támogató) arány szerintem annyira nem is rossz. Ebben sajnos igazából nagyon sok a bizonytalanság, sok ember nem tudja, hogy a rendezvény kapcsán mire is számítson, de ezen lehet változtatni. Kilenc éve élek Pécsett, és az én tapasztalatom szerint ez nem egy homofób város.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy senkit sem hívtak meg külön a Pride-ra, így a városvezetést sem, hiszen – ahogyan Rigó fogalmazott –, mindenkinek a saját döntése, hogy ellátogat-e a rendezvényre, vagy sem.

Kővári János itt aztán igyekezett „ellopni a show-t”, ugyanis hirtelen ötlettől vezérelve odaállt Rigó mellé, és ő is kérdéseket intézett hozzá. A politikus többek között azt nehezményezte, hogy őt mint a belvárosi képviselőt miért nem keresték meg korábban a Pécs Pride szervezői. Rigó Bálint azonban rögtön megcáfolta Kővárit.

Rigó Bálint és Kővári János beszélgetésének egy részét videón is meg tudtuk örökíteni:

– A főnököm többször is próbált önnel beszélni, meg is kereste több alkalommal, azonban ön visszautasította ezt a lehetőséget – szögezte le Rigó a politikusnak válaszolva. – Egyértelműen kijelentette, hogy nem akar velünk beszélni, letiltott minket minden olyan platformról, ahol felvehettük volna a kapcsolatot önnel.

Ezt végük Kővári nem is tagadta, sőt, a beszélgetés végén Rigó azon kérésére, hogy a letiltásokat oldja fel, félig-meddig ígéretet is tett. Hogy miért csak félig-meddig? Mert az ígéret így hangzott:

– Abban a pillanatban, hogy a kommunikáció valóban olyan, hogy meg is hallják, amit mondunk – így Kővári János.

Arról egyébként a legritkább esetben esik szó a Pride-dal kapcsolatos politikai eseményeken, hogy ez egy többnapos, beszélgetésekkel, előadásokkal tarkított rendezvénysorozat, aminek a vonulás csak az egyik eleme.

Hirdetés