15 C
Pécs
csütörtök, június 13, 2024
KezdőlapAbszolút PécsKözel 50 programmal és megannyi neves íróval érkezik a harmadik PécsLIT

Közel 50 programmal és megannyi neves íróval érkezik a harmadik PécsLIT

Pécs hagyományos irodalmi fesztiváljának idei programjából válogattunk.

A 2021-ben indult hagyomány folytatódik, szeptember 11. és 16. között Pécsen ismét minden az irodalomról fog szólni: jön a harmadik PécsLIT Fesztivál. A Csorba Győző Könyvtár és a Jelenkor folyóirat közös eseménysorozatán közel 50 programmal várják majd az irodalom és az olvasás szerelmeseit. Több újkötetes szerző érkezik a városba, itt lesz többek között Nádas Péter, Tompa Andrea, Krusovszky Dénes, Grecsó Krisztián, Oravecz Imre, Závada Péter, Kiss Georgina és Milbacher Róbert is. A következőkben a fesztivál honlapján is elérhető programsorból szemezgetünk.

A következőkben a fesztivál honlapján is elérhető programsorból szemezgetünk.

Szeptember 11.

A PécsLIT Fesztivál nyitóeseményét szeptember 11-én 19 órakor rendezik a Zsolnay-negyedben, az E78-ban. A nagy Himnusz sztori – Jó kedvvel, bőséggel című kötetlen hangvételű előadáson Nyáry Krisztián és Bősze Ádám a Himnusz születésének 200. évfordulója kapcsán olyan kérdéseket vesznek sorra, mint például, hogy miért nem tetszett Erkel Ferenc és Kölcsey Ferenc műve a különböző rendszerek politikusainak, hogy hány perc alatt írta a szobafogságban Erkel Ferenc a Himnusz zenéjét, illetve hogy miért telt el 166 év Kölcsey versének törvényes nemzeti himnusszá válásáig.

Az első napon továbbá könyvbemutatót tart Závada Péter és Turi Tímea a Tudásközpontban.

Szeptember 12.

A második napon Wéber Anikó interaktív, gyerekeknek szóló könyvismertetőjére várják az érdeklődőket az Apáczai Csere János Fiókkönyvtárba és a Körbirodalom Gyermekkönyvtárba, a Művészetek és Irodalom Házában Szeifert Natália mutatja be új kötetét, ugyanitt továbbá a metálzenéről is többet tudhatunk meg a Stay Brutal! – 21 metáldal, 21 írás a metálról című könyv bemutatóján.

Kai Hensel német író, forgatókönyvíró is a PécsLIT vendége lesz az idei programsorozaton. Hensel két műve, a Klamm háborúja és a Fátyol az utóbbi években Pécsett is színpadra került, utóbbit a beszélgetés után a pécsi közönség is láthatja.

Szeptember 13.

Az irodalmi fesztivál harmadik napján Kiss Georgina, Milbacher Róbert, Moskát Anita, Jász Attila és Nádasdy Ádám mutatják be új köteteiket a Tudásközpontban. A Pinokkió Gyermekkönyvtárban Tamás Éva és Bogárdi Alíz tartanak interaktív zeneovi-foglalkozást kicsiknek, akiket érdemes lesz elvinni. M. Kácsor Zoltán Zabaszauruszok című gyerekkönyvének bemutatójára is az Apáczai Csere János Fiókkönyvtárban kerül sor.

Szeptember 14.

Szeptember 14-én a Tudásközpontban Haász János egybefüggő történetté összeálló novelláit ismerhetjük meg, de kötetbemutató beszélgetéseken találkozhatunk Oravecz Imrével és Tompa Andreával is. A kísérőprogramok közül ki kell emelni Balla-Cz.K. (Platon Karataev) duóját, akik Bertók László költészetét idéző dalaikat játsszák majd a Tudásközpontban.

Szeptember 15.

Krusovszky Dénes és Fehér Renátó (mindketten a Művészetek és Irodalom Házában), valamint Varró Dániel (Pinokkió Gyermekkönyvtár) könyvbemutatói mellett szeptember 15-én Emilio Naón argentin író mesél majd hazájáról, az ottani irodalmi életről és természetesen pécsi rezidensidőszaka alatt szerzett élményeiről, írói mindennapjairól is a Belvárosi Fiókkönyvtában.

Érdekesnek ígérkezik továbbá a Pécs–Eszék 50 című irodalmi est is: a Pécsi Horvát Színházban pécsi és eszéki szerzők olvasnak fel, illetve beszélgetnek majd a testvérvárosi kapcsolat 50. évfordulójára emlékezve.

Szeptember 16.

Az utolsó napon nyit a Retró Könyvvásár a Belvárosi Fiókkönyvtár udvarában, de persze kötetbemutatókból is akad majd pár: a Tudásközpontban Puskás Pannival, Peer Krisztiánnal és Grecsó Krisztiánnal is találkozhatunk, a fesztivál méltó zárásaként pedig érkezik Nádas Péter, akivel Ágoston Zoltán, a Jelenkor főszerkesztője beszélget majd.

A teljes és részletes program a fesztivál honlapján található.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő