24 C
Pécs
péntek, július 19, 2024
KezdőlapPécs AktuálKözéletKözpénzből gazdagodhattak a POSZT szervezői az önkormányzat átvilágítói szerint - Az érintettek...

Közpénzből gazdagodhattak a POSZT szervezői az önkormányzat átvilágítói szerint – Az érintettek visszautasítják a gyanúsítást

Sajtóközleményt juttatott el lapunkhoz kedd délután a pécsi önkormányzat, melynek témája a Pécsi Országos Színházi Találkozót korábban szervező cégek, közpénzeket is érintő gazdálkodása. Az önkormányzat átvilágítói szerint a fesztivál szervezői két év alatt több tízmillió forinttal károsíthatták meg a rendezvényt szervező, részben önkormányzati tulajdonú céget. A ZSÖK új ügyvezetője hűtlen kezelés, költségvetési csalás és közokirat-hamisítás gyanújával tett feljelentést a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságon. FRISSÍTÉS: reagáltak az érintettek.

 A közleményt változtatás nélkül közöljük:

Újabb visszaéléseket tárt fel a Péterffy Attila által ígért önkormányzati átvilágítás, ezúttal a Pécsi Országos Színházi Találkozó kapcsán. A fesztivál szervezői két év alatt több tízmillió forinttal károsíthatták meg a rendezvényt szervező, részben önkormányzati tulajdonú céget. A pécsieket kisemmiző közpénz-herdálásnak ezúttal is feljelentés lett a következménye.

Péterffy Attila választási programjában elszámoltatást ígért. A pécsi polgármester megválasztása után azonnal elrendelte az önkormányzati cégek átvilágítását. Ennek a munkának az eredményeként nemrég újabb visszaélésre derült fény.

A húszéves múltra visszatekintő Pécsi Országos Színházi Találkozó korábbi szervezői 2017-ben és 2018-ban a fesztivál egyes költségeit a gyanú szerint duplán számolták el, és duplán fizették ki. Ráadásul saját maguknak, hiszen a fesztiválszervező cég vezető tisztségviselői az önmaguk által alapított cégbe csatornázhatták a fesztivál döntően közpénzből álló költségvetésének egy részét. Nem is keveset, az átvilágítás adatai alapján két év alatt összesen csaknem 70 millió forintot. 

Egy munka – dupla fizetség

Az átvilágítás alapján tudatosan felépített, de egyszerű módszert alkalmaztak:

  • Közös céget alapítottak.
  • A friss céget piackutatás és pályázat nélkül rögtön milliós megbízásokkal látták el.
  • A megbízások részben ugyanazokra a fesztiválszervezési feladatokra vonatkoztak, amiket vezető tisztségviselőként kellett volna elvégezniük.
  • Bár a feladatokat egyszer végezték el, mégis duplán kaphattak érte fizetséget.
  • Emellett az átvilágítás adatai alapján a kulturális TAO-támogatásokkal is visszaéltek.

A POSZT-ot szervező cég vezetői így éppen azzal a gondosan felépített, Pécs egyik védjegyévé vált márkanévvel éltek vissza, amelynek további erősítése lett volna a legfontosabb feladatuk. Saját vagyonuk gyarapítása a gyanú szerint fontosabb volt számukra a város érdekeinél. Négyen két év alatt több tízmillió forintot tehettek zsebre, ennyivel károsíthatták meg a pécsieket. 

Visszaéltek a POSZT-tal, amit építeniük kellett volna

A jelenlegi pécsi városvezetés nem tűri a pécsiek érdekeit semmibe vevő, a város pénzét magánvagyonná alakító, felelőtlen, erkölcstelen és törvénytelen üzleti magatartást. Emiatt a POSZT kapcsán feltárt visszaélések alapján a Zsolnay Negyed új vezetője novemberben hűtlen kezelés, költségvetési csalás és közokirat-hamisítás gyanújával tett büntető feljelentést a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságon.

Mi is történt valójában?

A pécsi önkormányzat átvilágításának adatai alapján a Pécsi Országos Színházi Fesztivál Nonprofit Kft. (POSZF) három vezető tisztségviselője és egy negyedik vezető közeli hozzátartozója 2017. márciusában hozta létre az Aktor Produkció Közhasznú Nonprofit Kft.-t (Aktor), aminek fő tevékenységi köre az előadóművészet volt. Az adatok alapján egy színleltnek tűnő szerződéssel az Aktor két hónap alatt bekerült az előadóművészeti szervezetek nyilvántartásába, ezzel jogot szerzett arra, hogy kulturális TAO-t gyűjtsön.

2017 június 20-án – tehát a 2017. évi Pécsi Országos Színházi Találkozó befejezését követően utólag és már a fesztivál jegyértékesítési adatainak ismeretében – a POSZF és az Aktor együttműködési megállapodást kötött, melynek célja a kulturális TAO-támogatás gyűjtése volt. A megállapodás szerint a megszerzett TAO támogatással – bizonyos, a szerződésben nem részletezett –  adminisztrációs és szervezési költségek levonása után a következő évi fesztivál megrendezését fogják segíteni. A POSZF tulajdonosaként a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft-nek (ZSÖK) a szerződés szerint 18 produkció 14,9 millió forint értékű jegybevételét kellett volna átengednie az Aktornak, ám utóbbi számlája további 17 produkció jegybevételeit is tartalmazta, így összesen csaknem 26,4 millió forintról szólt, amit a ZSÖK 2017 végégig kifizetett.

Ezzel az Aktor – törvénytelenül – 20,5 millió forint kulturális TAO gyűjtésére vált jogosulttá, ezt a keretet maximálisan feltöltötte, abból viszont alig 10,7 millió forintot juttatott vissza a POSZF-nak a következő évi fesztivál szervezésére úgy, hogy tételesen nem számolt el a TAO-támogatásokból levont adminisztrációs és szervezési költségekről. Ezt a POSZF ügyvezetője sem kérte a cégtől.

Gazdasági szempontból indokolatlan és szükségtelen volt, hogy a POSZF a TAO-támogatások gyűjtésére megállapodást kössön az Aktor Kft-vel, mivel önmaga is meg tudott volna felelni a kulturális TAO-támogatás összegyűjtéséhez szükséges feltételeknek. A felek 2018-ban is hasonló tartalmú szerződést kötöttek egymással, de a kulturális TAO-t a kormány 2018 végén megszüntette.

Tisztségviselői feladat – vállalkozói díjért?

A POSZF és az Aktor 2017-ben és 2018-ban külön szerződést is kötött a Pécsi Országos Színházi Találkozó lebonyolításához szükséges feladatok ellátására. A POSZF ügyvezetője a rendelkezésre álló adatok alapján meg sem kísérelte felmérni a piacot, és egyetlen független piaci szereplőtől sem kért be árajánlatot a szerződéses feladatok ellátására. Ugyanakkor az Aktorral megkötött vállalkozási szerződésekben rögzített feladatok és az Aktor tulajdonosainak a POSZF-ban végzett, megbízási szerződésben rögzített munkája között jelentős átfedések voltak.

Tulajdonképpen a POSZF tisztségviselői a saját munkájuk elvégzésére kötöttek vállalkozási szerződést a saját maguk által létrehozott gazdasági társasággal. Ily módon nemcsak a POSZF-ban végzett munkájukért kapták meg megbízási díjukat, hanem vállalkozóként további, milliós összegeket vehettek fel.

Az Aktor 2017-ben összesen 12,55 millió Ft, 2018-ban pedig összesen 46,83 millió Ft összegben számlázott a POSZF felé, amely anélkül fizette ki ezeket az összegeket, hogy a teljesítés ellenőrizhető tartalmú igazolással lett volna alátámasztva. Alapos a gyanú, hogy ezeket a szerződéses feladatokat az Aktor nem teljesítette, a szerződések nem valós gazdasági tevékenységeket rögzítettek, és a szerződések alapján kiállított számlák sem valós gazdasági tevékenység ellenértékét tartalmazták.

A vállalkozási szerződésekben rögzített tevékenységek – így egyebek közt a jegyértékesítés, a szállás- és utazásszervezés, vagy a gálaest szervezése – természetükből eredően egyszer valósulhattak meg, a POSZF mégis duplán kötött megállapodást az elvégzésükre: egyszer saját tisztségviselőivel (illetve rajtuk keresztül harmadik, piaci szereplővel), egyszer pedig az általuk létrehozott Aktorral. Ez alapján feltételezhető, hogy a Pécsi Országos Színházi Találkozó egyes költségeit duplán számolták el, és duplán fizették meg azok ellenértékét.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata”

FRISSÍTÉS: A Pécs Aktuálnak reagáltak az Aktor képviselői.

Azt írták a lapnak, hogy az Aktor Produkció Nonprofit Kft. és a POSzF Nonprofit Kft. együttműködésék célja a POSZT megrendezéséhez szükséges többletforrások biztosítása volt. Szerintük az Aktor ezt a célt elérte, hiszen a társasági adó rendszerében évekkel ezelőtt még lehetséges pluszforrást előteremtette és a POSZT rendelkezésére bocsájtotta – ennek a lehetőségnek a kihasználása korábban nem történt meg -, és  egyéb forrásokra is sikeresen pályázott. Mint írják, az Aktor Nonprofit Kft. tulajdonosai egyetlen fillér jövedelemre sem tettek szert, hiszen ezt a nonprofit gazdálkodási forma kizárja. Az Aktort többek között a NAV is vizsgálta és semmilyen hibát nem talált a könyveiben, erről dokumentumok tanúskodnak. A Zsolnay Negyed ügyvezetőjének feljelentése minden alapot nélkülöz – áll a Pécs Aktuálnak eljutatott közleményben.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő