19 C
Pécs
vasárnap, május 19, 2024
KezdőlapAbszolút PécsÚj technológiával elemzi ez a pécsi cég a kipufogógázt

Új technológiával elemzi ez a pécsi cég a kipufogógázt

Új, fotoakusztikai elven működő gépjármű kipufogógáz emisszió mérési technológiát fejlesztett uniós támogatással a pécsi Energotest Kft. a dunaharaszti Contireg Mérnökiroda Kft. és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatóival együttműködve – közölte pécsi társaság az MTI-vel.

Mint azt a cég közleményében írták, a gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program 713 millió forintos támogatásával megvalósult kutatás-fejlesztési projekt célja egy gépjárművekbe beszerelhető tesztberendezés volt, amely közel valós időben és menetüzemi körülmények között képes a kipufogógáz-összetételt mérni, elemezni.

Kiemelték, hogy a három év alatt megvalósított új technológia utat nyit a gépjárművekbe integrálható további intelligens adatgyűjtő technológiák fejlesztésének irányába.

Steigervald Attila, az 1990-ben alapított cég ügyvezető igazgatója az MTI érdeklődésére közölte: a fejlesztéssel a jövőben a motorfejlesztések és az új generációs üzemanyag-fejlesztések támogatása valósulhat meg, egyben továbbfejleszthetik segítségével a járművek környezetvédelmi mérését is. A teljes egészében hazai tulajdonban lévő középvállalkozás fő tevékenysége gépjárművek műszaki vizsgáztatásához szükséges vizsgasori eszközök, fékpadok, illetve egyedi szerszámok gyártása.

A cég fejlesztette a többi közt az Energoline komplett mérésadatgyűjtő és kiértékelő programot, amellyel a Közlekedési Hatóság szinte valamennyi és a Magyar Autóklub minden állomása dolgozik, számos további javító- és vizsgabázis mellett.

A csaknem száz főt foglalkoztató cég idei évre tervezett árbevétele 1,5 milliárd forint körül alakul, tervezett adózás előtti eredménye – a járványhelyzet miatt – az idén 30 millió forint körül lehet majd – közölte az ügyvezető, hozzátéve: dolgoznak a munkatársak létszámának emelésén, folyamatosan toboroznak újabb munkaerőt.

Az Energotest Kft. a nyilvánosan elérhető cégadatok szerint 2019-ben 1,9 milliárd forintos nettó árbevétel mellett 88 millió forint adózás utáni eredményt ért el, míg 2018-ban 1,4 milliárd forintos bevétel mellett 77 millió forint adózott nyereséget termelt.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő