5 C
Pécs
szombat, április 20, 2024
KezdőlapKultZónaIrodalom, könnyűzene, képzőművészet: kulturális csere Pécs és Eszék között

Irodalom, könnyűzene, képzőművészet: kulturális csere Pécs és Eszék között

A Jelenkor Alapítvány koordinálja azt a kulturális együttműködési projektet, amelynek célja, hogy még szorosabbra fűzze Pécs és Eszék kapcsolatát.

Ahogy azt korábban megírtuk, a tavaly szeptemberben indult, a Jelenkor Alapítvány és a horvát Oksimoron egyesület által koordinált Interreg Magyarország-Horvátország Együttműködési Program célja, hogy különböző irodalmi, képzőművészeti és könnyűzenei rendezvényeken keresztül szorosabbá fűzzék a kulturális és testvérvárosi kapcsolatot Pécs és Eszék között. A projektről és legújabb fejleményeiről az alapítvány által kiadott Jelenkor irodalmi és művészeti folyóirat főszerkesztőjével, Ágoston Zoltánnal beszélgettünk a szerkesztőség nyílt napján.

Ágoston Zoltán: a Jelenkor évtizedek óta tart fent szakmai kapcsolatot eszéki irodalmárokkal

Mint mondta, a PArt (Promotion of Contemporary Art across the Border, azaz a kortárs művészet határokon túli népszerűsítése) elnevezésű projekt eseményeinek fő helyszínei Pécs és Eszék, de számos egyéb, magyar-horvát határhoz közeli települést is bevonnak a programba, amelynek célja kettős: a határmenti régiók kulturális értékeinek népszerűsítése, és az ország kortárs irodalmi-képzőművészeti és könnyűzenei színterének megismertetése a horvát és magyar közönséggel.

– Pályázat jó lehetőséget biztosít arra, hogy a két ország közötti kulturális cserét erősítsük. Pécs és Eszék ugyan kiemelt helyszínei a projektnek, de a lényeg pont az, nem csak erre a két városra terjesztjük ki a pályázat hatókörét, hanem öt Drávamenti horvát és három magyar megyére, Baranyára, Somogyra és Zalára is.

Fontos megjegyezni – tette hozzá – hogy a Jelenkor a 2000-es évek eleje óta tart fent komoly szakmai kapcsolatot eszéki irodalmárokkal. Már ekkoriban jelentettek meg olyan verses és prózai antológiák, vagy épp tanulmány-kötetek amelyekben magyarra fordított horvát irodalmi művek és horvátra fordított magyar szövegek szerepeltek. Kiemelte, hogy erre a több évtizedes kapcsolatra alapozva írták a pályázatot, hogy folytatni tudják a közös munkát.

– Hetek kérdése, hogy a kezünkbe kerüljön az új kétnyelvű antológia, amelyben például Méhes Károly és Kiss Tibor Noé írásai mellett olyan Pécshez és a Jelenkorhoz kötődő szerzők írásai is olvashatók lesznek, mint Bertók László, Esterházy Péter vagy Tolnai Ottó, illetve Medve Zoltán, az eszéki egyetem magyar tanszékének vezetője. Tehát a kötet a két város önreprezentációját mutatja meg a horvát és a magyar olvasóknak, az utóbbi években készült szövegeken keresztül – mondta Ágoston Zoltán, hozzátéve, hogy az antológiát az említett régió több helyszínén-településén be fogják majd mutatni.

Hangsúlyozta, hogy a cél az, hogy ösztönözzék az olvasókat arra, hogy vegyék észre, ismerjék meg jobban a határ túloldalán élők kulturális teljesítményeit.

A kötet mellett több rendezvényt is szerveznek a pályázat keretében: magyar és horvát irodalmárok számára rendeznek majd egy Zrínyi Miklós köré szerveződő irodalomtörténeti túrát, de tervben van egy drávai hajóúton rendezett irodalmi felolvasóest is, a magas kultúra és a turizmus összekapcsolásának jegyében.

– Emellett ki kell emelni, hogy a Csontváry Múzeumban június 10-én nyílik meg fiatal magyar és horvát képzőművészek közös tárlata, továbbá többek között a közeljövőben magyar és horvát könnyűzenei együttesek cseréje is megvalósul a pályázat zárásáig – mondta, megjegyezve, hogy a projekt záródátumát a járványhelyzet miatt feltehetően ki fogják tolni 2022 elejére.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő