Hirdetés

Szeptember 13. és 18. között rendezi meg a  Diverse Youth Network a Freedom of My Identity emberi jogi fesztivált Pécsett. 

„Nemzetközi és hazai emberi jogi konferenciával, különböző szemináriumokkal, workshopokkal, könyvbemutatóval, panel- és kerekasztal-beszélgetésekkel és kulturális rendezvényekkel hozzuk közelebb a pécsiekhez az emberi jogok fontosságát” – írják a rendezvény Facebook-oldalán. 

Az esemény fókuszában a nemzetiségek és kisebbségek, köztük főként a cigányság, a zsidóság, valamint az LMBTQ+ közösség lesznek. A fesztivál zárórendezvénye a Pécs Pride felvonulás lesz, amely az első vidéki Pride Magyarországon. 

A fesztivál megnyitója a Művészetek és Irodalom Házában lesz ma este 7 órától, a részvétel regisztrációhoz kötött. Az est házigazdája Hosszú Norbert, az Improvokál Társulat és a Motolla – Kreatív Üzem társvezetője lesz.

Az eseményen elsőként B-Hábel Géza, a Diverse Youth Network igazgatója szólal fel, a nyitóbeszédet Lang Györgyi színész, énekes mondja. Szólni fog a résztvevőkhöz Halmai Tamás Bárka-díjas pécsi költő, esszéista, illetve Hidvégi-Balogh Attila újságíró, emberi jogi aktivista, a RomNet főszerkesztője, Konkoly-Thege Júlia, közösségszervező, A Város Mindenkié Pécs aktivistája, továbbá Vatai Éva tanár.

Elhangzik egy videóüzenet is, mégpedig Helana Dallitól, az EU egyenlőségért felelős biztosától, végül pedig a Principles zenekar zenél majd.

A héten egyébként lesz még kerekasztal-beszélgetés az emberi jogok magyarországi helyzetéről politikusok részvételével, rendeznek koncertet, kiállítást, könyvbemutatót, konferenciát, slam poetry estet, beszélgetést youtuberekkel. A Pécs Pride utáni zárópartinak pedig a Littke Palace Látogatóközpont (Pezsgőház) ad otthont szombat este.

A részletes programot ITT lehet böngészgetni.

Hirdetés