14 C
Pécs
csütörtök, június 13, 2024
KezdőlapPécs AktuálLeosztotta a lapokat az MSZP és a DK?

Leosztotta a lapokat az MSZP és a DK?

Kiszivárgott információk szerint gyakorlatilag eldőlt, hogyan osztozik meg az MSZP és a DK az egyéni körzetek képviselőjelölti helyein: Baranyában a Gyurcsány-párt viszi a pécsi 2-es és a szigetvári körzetet, míg az MSZP-nek jut a pécsi 1-es és a mohácsi kerület.

A baloldali atv.hu információi szerint a finisbe értek a tárgyalások az MSZP és a DK között, a 106 egyéni választókerületet 55-45 arányban osztják el, és már csak pár körzetben van vita arról, ki indulhat 2018 tavaszán a választáson. A hírek szerint Baranyában már eldőltek a kérdések: a Gyurcsány-párt indulhat a Komlót is magában foglaló pécsi 2-es és a szigetvári körzetben, míg az MSZP-nek jut a pécsi 1-es és a mohácsi választókerület. Ez már önmagában is érdekes, hiszen a jelek szerint a DK legyalulta az MSZP-t Baranyában: a szocialisták ugyanis azt a mohácsi körzetet kapták meg, ami minden jel szerint nyerhetetlen a baloldal számára: ott még 2002-ben és 2006-ban is a Fidesz jelöltje győzött, amikor országosan az MSZP nyerte a választást, baloldali jelölt utoljára pedig 1994-ben (!) nyert, akkor az SZDSZ színeiben.

Szakács László indulna, de…

Ha így alakul a helyzet, nem indul az MSZP színeiben a 2-es körzetben Szakács László sem, aki mostanában pedig nagyon aktív helyben.

– Ennek a listának vannak olyan elemei, amelyek fedik a valóságot, és vannak, amelyek nem. A megjelent lista nem az a lista, amiről az elnökség és a tárgyalódelegáció is tárgyalt – mondta lapunknak Szakács László.

Arra a kérdésre, mi van akkor, ha valóban vissza kell lépnie az indulástól, úgy válaszolt: „Nyilván ilyenkor egy kettősség küzd az emberben. ”

– Kétfajta érv küzd ilyenkor: a szavazatszerzési képességem, sőt a nyerési esélyem nekem jobb, jó, ez az egyik. A másik pedig az, hogy hát ugye meg is kell egyezni. E közül a kettő közül az egyik nyerni fog – fogalmazott Szakács László, az MSZP politikusa. – Most mit mondjak erre? Nyilvánvalóan én szeretnék elindulni, de a megegyezésnek gátja sem szeretnék lenni.

(Van, ahol a vitába jobban beleálltak az MSZP-s politikusok, mint a baranyaiak: Szegeden Botka László közölte, nem adnak át körzetet a DK-nak, bár ez a hírek szerint része lenne a megállapodásnak.)

„Nálunk Budapest tárgyal”, mondta Kunszt Márta

Kunszt Márta, a DK pécsi politikusa azt mondta, „nálunk Budapest tárgyal, onnan nekünk még nincs hiteles információnk”. Mint mondta, a tárgyalódelegációból azt az információt kapták, „akkor vegyék valóságosnak a listát, ha ők szólnak.” A Gyurcsány Ferenc vezette pártnak egyébként megvan a jelöltje a pécsi 2-es körzetre, Nagy Ferenc.

További kérdésként merül fel a kispártok helyzete: a baloldali atv.hu értesülései szerint az Együtt és a Párbeszéd Budapesten kapna indulási helyeket, Baranyában viszont nem. Berkecz Balázs, aki mostanában főként a pécsi közgyűléseken aktív, azt mondta, úgy tudja, ezek „kamu információk”, és nem is szeretné kommentálni az ilyen álhíreket. Kiemelte, az Együtt alelnökeként van rálátása, milyen beszélgetések zajlanak. Azt is közölte, Pécsett továbbra is mindkét körzetre van jelöltjük, saját maga, illetve Rajnai Attila.

Lapunk kereste Mellár Tamást is, aki korábban bejelentette, elindulna valamelyik pécsi körzetben, ha az ellenzéki pártok támogatják, de a most kiszivárgott hírek szerint mégis pártjelöltek indulhatnak, így számára nem jutna hely. Mellár Tamást egyelőre nem értük el.

Érdekes a Jobbik helyzete is: Vona Gábor Pécsett a közelmúltban azt mondta, a jobbikosok akár a szocialistákra vagy a DK-sokra is szavazhatnak, ha az az erősebb jelölt. A Jobbik ugyanakkor a pécsi körzetekben Fogarasi Gábort és Gyimesi Gábort indítja. Korábban pedig arról írtunk, érdekes, hogy az 1-es választókerületben a jobbikos Fogarasi, míg a 2-esben az MSZP-s Szakács László aktivizálta magát feltűnően. Kérdés, mit szólnak hozzá a választók, ha utóbbi végül ebben a körzetben el sem indul.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő