6 C
Pécs
kedd, április 23, 2024
KezdőlapPécs AktuálPécs: lebontják a Magasházat

Pécs: lebontják a Magasházat

Kihelyezett ülést tart csütörtökön a kormány a Baranya megyei Kémesen. A találkozón baranyai fejlesztések, így az M6-os autópálya és a pécsi elkerülő sorsa is szóba kerül. Később Páva Zsolttal tárgyalt a kormányfő.

Páva Zsolt több mint egy órás tárgyalást folytatott a kormányfővel csütörtökön délután. Mint azt a polgármester lapunknak a megbeszélés után elmondta, Orbán Viktor több fontos, pécsieket érintő kérdésben is támogatásáról biztosított a a várost.

Páva elmondta, a kertvárosi elkerülő, azaz az M60-as autópálya két kilométerrel való meghosszabbítása és a hatos útra való becsatlakozása 2014-ben elkészül, tehát jövőre át kell adni az új utat.

A Magasház kapcsán Orbán ígéretet tett Páva Zsoltnak arról, hogy a kormányzat anyagi segítséget ad az épület tulajdonának megszerzéséhez és lebontásához. Páva szerint még ebben az önkormányzati ciklusban, azaz 2014 őszéig lebontják az épületet. Azt a korábbi ötletet, miszerint az épületben, vagy annak helyén egy közigazgatási központ létesüljön, elvetette a kormányzat.

Orbán támogatásáról biztosította a városvezetést annak kapcsán is, hogy a jövőben is anyagi áldozatot vállal a kormány a Zsolnay-negyed és a Kodály Központ működtetésében. Mindez azt jelenti, hogy a kulturális negyed és a hozzá tartozó intézmények továbbra is évi több százmillió forintos támogatásban részesülnek.

Páva beszámolt arról is, hogy Orbán ígéretei szerint a kormányzat támogatni fogja az új pécsi ipari park élettel, azaz befektetőkkel, gyárakkal való megtöltését. Mindez azt jelenti, hogy a hazánkban beruházni kívánó gyártóknak, ipari szereplőknek a kormány ajánlani fogja a pécsi letelepedést.

Arra is ígéretet tett Orbán, mondta Páva, hogy az M6-os autópálya dél felé való meghosszabbítása kormányzati prioritás lesz, azaz 2018-ig forrást szereznek a sztrádaszakasz továbbvezetésére.

Szóba került a pécsi buszközlekedés ügye is. Orbán elmondta: minden eszközzel támogatja a kormány, hogy a város új magyar gyártású buszokat vásároljon. Ehhez uniós forrást vagy kedvező fejlesztési banki hitelt nyújtanak Pécsnek. Páva azt mondta, ezt azt jelenti, hogy a buszcsereprogram első üteme folytatódhat, azaz a vásárolni tervezett harminc új buszt a következő hónapokban több is követheti.

Tüntetők várták Orbán Viktort

Pécsett Páva Zsolt polgármesterrel tárgyal Orbán Viktor miniszterelnök az elkerülő útról, az uránbányáról, a Magasház sorsáról, a Suezzel folytatott perről is. Orbán Viktor délután négy óra körül érkezett Pécsre, ahol a 10-15 fős tüntetők várták, akik kiabáltak, sípoltak megérkezésekor. Velük szemben közel 60-70 fős szimpátiatüntetés is kialakult, végül a két csoport hangos szópárbajt vívott – végül rendőri beavatkozásra nem volt szükség.

Korábban írtuk:

Mint azt a helyszínen tartózkodó munkatársunk jelentette, Orbán Viktor (képünkön Tiffán Zsolttal) az ülés első, még sajtónyilvános felében elmondta, a kabinet tagjai a térség helyzetéről, fejlesztési lehetőségeiről tájékozódnak, számba veszik a térség jövőjével kapcsolatos fontosabb beruházásokat, gazdasági kérdéseket.

Orbán elmondta: idén elindítják a pécsi elkerülő megépítésével kapcsolatos munkát, jövő év második felére pedig megépülhet a Kertvárost tehermentesítő szakasz.

Így néz ki egy kormányülés!

Az unió következő, jövőre induló és 2020-ig tartó pénzügyi ciklusában szeretnének forrást szerezni és az M6-os autópálya Bóly és Ivándárda, azaz országhatár közötti szakaszára. Ezzel az M6-os összefüggő közlekedési folyosót alkot a horvát autópálya-hálózattal.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár azt mondta, hogy az autópálya a következő kormányzati ciklus végére eljuthat a határig, a vejti kompátkelő kialakításáért már folynak az előkészületek, megvalósulása Horvátországtól is függ. A komp elérhetőségét magyar oldalon biztosító 10 kilométeres útszakasz még idén elkészülhet.

Szó volt a kormányülésen az Ős-Dráva program állásáról is. Orbán Viktor miniszterelnök bevezetőjében azt mondta, az Ormánság térségfelzárkóztatási programjának, a 43 települést érintő Ős-Dráva programnak a sikere a kormány és az ország tesztje is, mert értékmérője annak, hogy mit tudnak kezdeni az elesett térségekkel.

Tiffán Zsolt a kormány támogatását kérte az M6-os autópálya meghosszabbításához Eszék felé a horvát határig és a Kaposvárt Szigetvárral összekötő 66-os út építésének folytatásához a Dráváig. Fontosnak nevezte egy drávai híd, Vejtinél egy kompátkelő és az ahhoz vezető út építését is.

Arról is tárgyaltak, hogy Baranyában szabad vállalkozási övezeteket hoznak létre a munkahelyteremtés beruházásokat elősegítendő.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő