Lucifer, a holló a szigetvári mentőállomás legvagányabb védence

Hirdetés

Évet értékelt a Magyar Madártani- és Természetvédelmi Egyesület Baranya Megyei Csoportja. A Szigetvári Madármentő Állomás szép eredményeiről is beszámoltak!

A szigetvári központ 2022-ben 38 madárfaj 158 példánya – köztük javarészt védett madarak – került 2022-ben, melyek közül 129-en (több mint 80 százalék) a gondos ápolásnak köszönhetően vissza is nyerték szabadságukat. Az MME szerint ez volt az eddig legjobb év, ilyen jó arányban eddig még egyszer sem tudták repatriálni a madarakat.

Azt írják, ez annak is köszönhető, hogy sikerült vásárolniuk egy inkubáló készüléket, ami nagy segítséget jelent a madárfiókák felneveléséhez, illetve három röpdét is korszerűsítettek, hogy jobb körülmények között helyezhessék el szárnyas védenceiket.

Jelenleg egyébként 22 madarat gondoznak az állomáson, köztük Lucifert, a vagány hollót. Mint ismert, a holló az egyik legintelligensebb madár a Földön, kíváncsi, kiváló problémamegoldó-képességgel rendelkezik, remek a memóriája, képes utánozni az emberi beszédet, és imád szórakozni, játszani társaival. A fajról itt lehet bővebben olvasni.

Fotó: Bank László/MME Baranya Megyei Csoportja Facebook

Az MME baranyai csoportja emellett megosztotta: tavaly is folytatták a madár-, ragadozómadár-, gyöngybagoly-, fehérgólya-védelmi munkájukat, volt béka- és hüllőmentésük. A téli madáretetés sem maradt el, monitorozták az énekes madarak odúit, az élőhely-rekonstrukción is dolgoztak, továbbá számos közösségi programot szerveztek a szemléletformálás, tájékoztatás jegyében. Sor került még botanikai felmérésre, valamint az áramütések megelőzésén is fáradoztak, hogy több madár ne pusztulhasson el teljesen értelmetlenül.

A részletekről eredményekről ITT és ITT lehet olvasni.

Hirdetés