22 C
Pécs
csütörtök, július 25, 2024
KezdőlapTOPMagyarországon elsőként hirdet pedagógusoknak bérlakás-pályázatot Pécs!

Magyarországon elsőként hirdet pedagógusoknak bérlakás-pályázatot Pécs!

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) ötlete alapján, az egyházmegyével és tankerületi központtal együttműködve az önkormányzat, Magyarországon eddig egyedülálló módon kedvezményes lakásbérleti pályázatot hirdet pedagógusoknak. Elsősorban a pályakezdőket szeretnék ezzel támogatni.

Hétfőn délelőtt, a városházán tartott sajtótájékoztatón jelentették be, hogy idehaza eddig példa nélküli pályázatot hirdet meg a pécsi önkormányzat a városban dolgozó, vagy épp pályakezdés előtt álló pedagógusoknak. A nyertesek kedvezményesen vehetik bérbe a 17 felújított, önkormányzati panel lakás egyikét.

– Minden látszat ellenére a tanárképzés bajban van – nyitotta meg a sajtóeseményt Trócsányi András, a PTE Természettudományi Karának dékánja. – Egy olyan kar vezetője vagyok, ahol folytatunk tanárképzést, így pontos képem van a problémákról, amelyeket egyébként a jelentkezési számok is jól mutatnak.

Trócsányi András, a TTK dékánja

Épp ezért kezdtek a TTK-n már korábban különböző akciókon gondolkodni, amelyek egyfelől a képzést jobbá teszik, másfelől a pedagógusi életpályát vonzóbbá.

– Ennek sarkalatos lépése az, hogy most itt vagyunk – jelentette ki a dékán. – Bejelenthetem, hogy a tanárképzésben résztvevő illetve a pályájukat megkezdő, hivatásukat már elkezdő kollégák kedvezményesen fognak tudni lakáshoz jutni a város segítségével.

Trócsányi kiemelte, hogy bár az alapötlet tőlük érkezett, igyekeztek bevonni mindenkit, akinek köze van a tanárképzéshez és a pedagógusok helyzetének javításához. A város az első pillanattól nyitott volt az ügy kapcsán – hangsúlyozta a TTK első emberer.

– Ez a bejelentés egy nagyon fontos és előremutató ügyről szól – emelte ki az eseményen Péterffy Attila, Pécs polgármestere. – Pécs vezetőiként hiszünk abban, hogy a város jövőjének kulcsa a minőségi oktatás. Ennek záloga, hogy a pedagógusok méltó körülmények mellett dolgozhassanak. Ezért volt fontos, hogy felmerült ezt az ötlet az egyetemem, mi pedig természetesen örömmel álltunk az ügy mellé. Az önkormányzat a hamarosan megjelenő pályázatan 17 felújított pécsi panellakás három éves, önköltségi bérletét teszi lehetővé.

Péterffy hozzátette, hogy a pécsi általános és középiskolákat megcélzó pedagógusoknak szól a pályázat, függetlenül attól, hogy a jelentkező tanár állami fenntartású, az egyetem alá tartozó  vagy épp egyházi működtetésű intézményben tanít-e.

Felföldi László, megyéspüspök (jobbra) és Nyőgéri Lajos, alpolgármester

–  Az egyházmegye korábban már elkezdte védeni a pedagógusait úgynevezett albérlet-támogatással. Lakást azonban sajnos nincs lehetőségünk adni – mondta el Felföldi László megyéspüspök. – Éppen ezért örülök nagyon annak, hogy megszületett ez a pályázat. A hozzánk járó gyerekek, a nálunk tanító pedagógusok ugyanúgy pécsiek, boldog vagyok, hogy rájuk is gondoltak az ötletgazdák, ez egy építű együttműködés.

A pályázat részleteiről Nyőgéri Lajos, szociális ügyekért felelős alpolgármester számolt be. Elmondta, hogy a hamarosan megjelenő pályázatra jelentkezők közül egy bíráló bizottság fogja kiválasztani a 17 győztest, akik a tervek szerint augusztus 30-án kaphatják majd meg a bérlakások kulcsait. A bizottságban képviseltetni fogja magát az egyetem mellett a tankerület és az egyházmegye is.

– Költségelvű albérletről beszélünk – emelte ki Nyőgéri. – A havi bérleti díj az adott lakás méretétől is függ, de egy rendkívül kedvezményes, 45-55 ezer forint közötti összeg lesz. A pályázók három évre nyerhetik el ezeknek az önkormányzati lakásoknak a bérleti jogát. Kettős célunk van a pályázattal. Egyfelől bízunk benne, hogy ennek hatására többen jelentkeznek majd a pécsi tanárképző szakokra, másfelől pedig, ha már valaki ide jön tanulni, az minden bizonnyal itt is végez. Szeretnénk, ha ezt követően, a Pécsett megszerzett tudást is Pécsett kamatoztatnák.

Miseta Attila, a PTE rektora is üdvözölte a többoldalú együttműködést, kiemelve, hogy az egyetem már a múltban is többször tudott közösen gondolkodni a várossal.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő