23 C
Pécs
szerda, május 29, 2024
KezdőlapInstagramMár e-rollerrel szelhetjük át a várost: elindult a tesztüzem

Már e-rollerrel szelhetjük át a várost: elindult a tesztüzem

Kedd reggel bemutatták Pécs új, mikromobilitást elősegítő közösségi közlekedési formáját, már bárki kölcsönözhet e-rollert a város 70 különböző pontján.

A város, a szolgáltató HOPP Mecsek Kft. és a Biokom NKft. aláírta a szerződést, így kedd reggel már ki is kerültek Pécs utcáira az új e-rollerek. Az induláskor 352 eszközből álló flotta és 70 előre kijelölt állomás várja a pécsieket.

– Pécs egy hosszú egyeztetési folyamaton haladt végig, amely során több hazai nagyváros tapasztalatait ismerhettük meg az e-rollerek használatáról – mondta el az új szolgáltatást hivatalosan is elindító sajtóesemény Ruzsa Csaba gazdasági ügyekért felelős alpolgármester. – Minden fontos kérdést előzetesen körbejárva döntöttünk arról, hogy kiírunk egy tendert, amelynek eredményeként egyetlen szolgáltató lesz a városban, nem úgy, mint több másik településen, ahol bárki bárhol telepíthet rollereket. Azért is döntöttünk így, mert a nyertes pályázó így a Biokommal köthet üzemeltetési szerződést, amely az esetleges hibák kijavítása esetén jelentősen meggyorsítja a folyamatokat. Ha tehát azt kérdezné valaki, hogy találkozhatunk-e majd a Király utca szélén egy elhagyott rollerrel, akkor a válasz igen, azonban nem sokáig maradhat ott, mivel a Biokom egy GPS-jelzés alapján az ilyen eszközöket gyorsan be tudja gyűjteni.

Ruzsa Csaba alpolgármester (balra), Meixner Barna, a Biokom ügyvezetője (középen) és Auth István

Persze felhasználói szempontból nem is érdemes „szanaszét” hagyni a rollereket, hiszen azoknál a fizetési folyamatot csak akkor lehet lezárni, ha egy kijelölt állomáson teszik le az eszközt – ezeknél nagyjából 20 méteres a türelmi zóna.

– A HOPP Mecsek Kft. adta a legjobb ajánlatot, országos viszonylatban is nagyon olcsó lesz a szolgáltatás – mondta el Ruzsa. – A percdíj Pécsett 52 forint – miközben más városok azon küzdenek jelenleg is, hogy a 90-100 forintos díjakat lejjebb vigyék valahogyan.

Az alpolgármester hozzátette, a tesztidőszakról korábban a közgyűlés döntött, méghozzá a városvezető koalíció és az ellenzék közösen, ami szintén jelzi, hogy milyen fontos is az e-rollerek ügye Pécs számára.

– Az egyik legfontosabb célunk az volt, hogy a belvárost kicsit zöldebbé tudjuk tenni – emelte ki az eseményen Auth István önkormányzati képviselő. – Az új szolgáltatásnak köszönhetően bővülnek a lehetőségek azok számára, akik közösségi közlekedés segítségével szeretnének eljutni A pontból B-be.

A tesztüzemmel elinduló hálózat már most is szinte az egész várost lefedi. Kelet–nyugati irányban a Budai vámtól a Szigeti városrész pereméig, észak–déli viszonylatban pedig a Magaslati úttól a Nagy Imre útig.

– Itt azonban még semmi sincs kőbe vésve – szögezte le Meixner Barna, a Biokom ügyvezetője. – Nagyon kíváncsiak vagyunk a felhasználói, lakossági visszajelzésekre, ezért is fogadunk minden jelzést, kritikát, ötletet. Az [email protected] e-mail-címre várunk a tesztidőszak során minden egyes véleményt.

A mostani 70 állomás helye és száma is változhat a jövőben, épp ezért jó, hogy próbaüzemmóddal indulhat el a szolgáltatás. A sétálóutcákban a város és a szolgáltató számára is fontos, hogy ne okozzon problémát az e-rollerek jelenléte, ezért az egyébként 25 kilométer/órás sebességre képes eszközök ezekbe a zónákba érve automatikusan visszalassulnak, és legfeljebb 10 kilométer/órával lehet velük közlekedni.

– A rollerek egy töltéssel nagyjából 40-45 kilométert képesek megtenni, persze ez függ a terepviszonyoktól is – mondta el a HOPP Mecsek tulajdonosa, Makarecz Tamás. – Ezek nagyon strapabíró szerkezetek, és mindegyik új, nincsenek használt eszközök a flottában. Régóta vártuk már, hogy elindulhassunk Pécsett, izgatottak vagyunk. A tesztüzem során nyilvánvalóan akadnak majd hibák, szeretném is kérni a felhasználók türelmét, hiszen ez az időszak épp erről szól, hogy a rendszer használata során felmerülő kérdésekre meg tudjuk találni a megfelelő válaszokat.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Peugeot_3008_html_300x250

Hírzóna

Abszolút Nő