14 C
Pécs
szerda, május 29, 2024
KezdőlapPécs AktuálGazdaságMásfél évtized után újra menetrend szerinti repülőjárat indul Pécsről

Másfél évtized után újra menetrend szerinti repülőjárat indul Pécsről

Márciustól menetrend szerint, Málta–Pécs–München viszonylatban közlekedik majd a Universal Air társaság járata. Rövidesen jegyeket is lehet venni a gépekre. Nyártól korfui charter járat indulhat.

Ma reggel kilenc körül még csak a légitársaság munkatársait hozta a 78 személyes repülőgép Máltáról, de március 26-tól már utasokkal közlekedik. München és Pécs között 1 óra 20 perc, Pécs és Málta között 2 óra 20 perc menetidővel kell majd számolni.

A pécs-pogányi reptéren kedd reggel sajtótájékoztatón jelentették be a menetrend szerinti repülőjárat indulását. 

Simon Cook, Péterffy Attila, és Dragovácz Márk

Péterffy Attila köszöntőjében emlékeztetett: charter járat 12, menetrend szerinti pedig 16 éve nem indult Pécsről. A polgármester hozzátette: a város a hazai légiközlekedés egyik úttörője volt. (1930-tól belföldi járat kötötte össze Pécset Budapesttel) Az önkormányzat vezetője megköszönte a járat elindítása érdekében végzett munkát Ruzsa Csaba alpolgármesternek és csapatának. Mint mondta, hosszú előkészítést igényelt a Universal Airrel való megállapodás megkötése. Hangsúlyozta, helyi szereplőkkel, például az egyetemmel és ipari cégekkel egyeztettek előzetesen arról, milyen repülőjárat indítására lenne igény. 

– München nemzetközi légi közlekedési központ, melyen keresztül Pécsről elérhető lesz az egész világ, illetve Pécs is elérhető lesz a világ bármely pontjáról – fogalmazott Péterffy Attila.

Mint mondta, a Pécsre érkező turisták jelentős része Dél-Németországból érkezik, a várost szoros üzleti kapcsolatok kötik ehhez a régióhoz, ráadásul sok német diák tanul a pécsi egyetemen. Hozzátette: a reptér minél gyorsabban és egyszerűbben való elérése érdekében Tüke Busz-járat közlekedik majd a légikikötő és a város között. Péterffy Attila végül a pogányi polgármesternek, Juhász Zoltánnak is köszönetet mondott.

A 78 személyes gép belsejét is megmutatták

Simon Cook, a Universal Air ügyvezető igazgatója elmondta, a cég idei első új útvonala lesz a pécsi járat. A reptéren ma leszállt 78 személyes gép repked majd Málta, Pécs és München között. Ahogy fogalmazott, Pécs rejtett gyöngyszem, mindent meg fognak tenni, hogy népszerűsítsék utasaik körében. Hangsúlyozta, két olyan reptérrel is összekapcsolódik így Pécs, ahonnan számos járat indul a világ különböző pontjaira. Beszélt arról is, hogy a jegyértékesítés rövidesen megkezdődik a cég felületein, később pedig az utazási irodákban. Kérdésre elmondta, kétféle árazás lesz, egy drágább üzleti, és egy olcsóbb szabadidős. A jegyárban benne lesz egy 15 kilós táska és egy kézipoggyász díja is. Az indulás előtt 90 perccel nyitnak, 30 perccel zárnak a check in pontok, de online is be lehet majd csekkolni a járatokra, így lerövidítve a várakozást. A reptéren ingyenes parkolási lehetőség várja az utasokat. Mint mondta: májusban újabb bejelentésre készülnek, tervben van ugyanis egy korfui charter járat indítása.

A müncheni és máltai járatok márciustól hetente kétszer, kedden és pénteken repülnek majd.

FRISSÍTÉS: a Pécs-Pogányi Repülőtér Facebook-oldala azt írja: Korfu „május 15-től, szerdánként hetente egyszer lesz elérhető egy kényelmes repülőúttal Pécsről. Ettől a dátumtól a müncheni járat pedig heti három járatra fog bővülni.”

Dragovácz Márk, a repteret működtető cég ügyvezetője elmondta, folyamatosan keresték a lehetőségeket az elmúlt években járatok indítására, nem adták fel a reményt. Szerinte ideális partnert találtak a Universal Airben. Az infrastruktúra megfelelő, de van még fejleszteni való, sok feladat vár rájuk az indulás időpontjáig – fogalmazott.

A gép a levegőben

A Szabad Pécs hétfői cikke szerint a szerződést a pécs-pogányi repülőtér (azaz a légikikötőt működtető cég, amiben a pécsi önkormányzat is tulajdonos) kötötte a máltaiakkal, de a pécsi önkormányzati vezetők tárgyalták végig azt, hogy Pécsről ismét legyen repülőjárat, és a pécsi önkormányzat vállalta azt is, hogy biztosítja az ennek elindításához szükséges plusz forrást. A lap szerint nagyjából 70 millió forintról lehet szó, amiből egyes eszközöket és berendezéseket újítanának fel a reptéren, illetve engedélyeket szereznének be vagy újítanának meg, illetve a földi kiszolgáló személyzetet is bővíteni kell.

A Szabad Pécs emlékeztet: Péterffy Attila egyik ígérete volt a 2019-es kampányban, hogy újranyitják a pogányi repteret, amelyre az üzleti, egyetemi és turisztikai szereplők már nagyon régen vártak.

A lap írt arról is, hogy hétfő este több pécsi fideszes politikus, köztük Csizmadia Péter és Őri László is bejelentette a hírt, hogy lesz müncheni járat, és hogy ez a kormánynak köszönhető, de a Szabad Pécs úgy tudja, a kormány és a külügy munkatársai konkrétan nem vettek részt a tárgyalási folyamatokban, és senki sem tett azért, hogy ezt a megállapodást tető alá lehessen hozni.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Peugeot_3008_html_300x250

Hírzóna

Abszolút Nő