26 C
Pécs
szombat, június 22, 2024
KezdőlapHírzónaBelföldMától Horvátország is teljes jogú tagja az euró- és schengeni övezetnek

Mától Horvátország is teljes jogú tagja az euró- és schengeni övezetnek

Déli szomszédunk január elsején huszadik országként csatlakozott az euróövezethez, valamint a schengeni övezet teljes jogú tagjává vált.

Az eurót használó uniós tagállamok tanácsa, az eurócsoport június közepén állapodott meg arról, hogy Horvátország az euró bevezetéséhez szükséges valamennyi feltételnek megfelel. A szükséges jogszabályok elfogadásával az év végéig lezárult az a folyamat, amelynek eredményeképp Horvátország január elsején az euróövezet tagjává válhat – írja az MTI.

A tagországok pénzügyminiszterei megállapították azt az árfolyamot, amelynek alapján a kuna euróvá konvertálódik. Az Ecofin az euró és a horvát kuna közötti átváltási árfolyamot 1 euróra vetítve 7,53450 kunában határozza meg. Ez megfelel a kuna jelenlegi középárfolyamának.

Horvátországban az árakat szeptember 5-étől kunában és euróban is ki kell írni. Az árak kettős kijelzése 2023 végéig marad érvényben. A kunát – az euró hivatalos bevezetésének időpontjától – költségek nélkül beváltják a bankok, a Horvát Posta és az állami pénzügyi intézet (FINA). A Horvát Nemzeti Bankban (HNB) pedig korlátlan ideig, ingyen lesz átváltható.

Az Európai Bizottság november közepén állapította meg, hogy Horvátország készen áll arra, hogy teljes jogú tagjává váljon a határok nélküli szabad uniós mozgást biztosító schengeni övezetnek – foglalta össze az MTI.

[su_note note_color=”#a7bfe4″ text_color=”#161515″]A schengeni térség 1985-ben öt uniós ország – Franciaország, Németország, Belgium, Hollandia és Luxemburg – közötti kormányközi megállapodás révén jött létre. A jelenleg 26 tagú schengeni övezetnek Bulgária, Horvátország, Ciprus, Írország és Románia kivételével minden uniós tagállam, valamint Norvégia, Izland, Svájc és Liechtenstein a tagja.[/su_note]

Íme a csatlakozás első pillanatai Letenyénél:

Jelképesen felemelik éjfélkor a sorompót a horvát schengeni csatlakozás alkalmából a határátkelő ünnepélyes megnyitóján a Letenye-Goricani határnál 2022. december 31-én éjfélkor. Horvátország január elsejétől huszadik országként csatlakozott az euróövezethez, valamint a schengeni övezet teljes jogú tagjává vált. Fotó: MTI/Varga György

A csatlakozás alkalmából január 1-jén, 12 órakor a Horvát Köztársaság magyarországi főkonzulátusa Baranyában, az udvari határátkelőn ünnepélyes határnyitást tart. További részletek alábbi cikkünkben olvashatók.

https://www.pecsma.hu/hirzona/december-31-en-ejfelkor-felemelik-a-sorompokat-a-horvat-magyar-hataron/

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő