Megbízhatunk-e a zárakban manapság?

Hirdetés

Mindenki szeretné biztonságban tudni az otthonát. Nem véletlen, hogy új, biztonsági ajtókat szereltetünk, hogy riasztórendszereket és kamerákat alkalmazunk annak érdekében, hogy ezt minél magasabb szinten megvalósítsuk. Milyen szerep maradt mindemellett a záraknak?

Biztonság és megbízhatóság

A zar-zarbetet.hu minőségi zárakat kínál azoknak, akik hisznek abban, hogy hiába a sokféle kütyü és okosrendszer, szükség van arra is, hogy konkrétan megtorpanjon a betörő az ajtónál. Ehhez azonban megfelelő színvonalú zárakra van szükség.

Persze akadnak olyanok is szép számmal, akik kételkednek abban, hogy létezik egyáltalán olyan zár, ami képes valódi védelmet nyújtani. A kétkedés érthető, ha arra a rengeteg, interneten keringő videóra gondolunk, amiben éppen ezt próbálják bizonyítani.

Amikor versennyé válik a zárak manipulálása…

A Lockpickerek sportot csináltak abból, hogy ki milyen gyorsan tudja feltörni a legbonyolultabb zárakat, s állítják, hogy kinyithatatlan zár egész egyszerűen nem létezik. A tevékenységük nemcsak azért borzasztó káros, mert gyakorlatilag útmutatókat készítenek a zárak felnyitásához, hanem azért is, mert elültetik az emberekben azt a hitet, hogy a zárak semmilyen biztonságot nem nyújtanak, dacára a rengeteg fejlesztésnek, ami ezen a területen megvalósult.

Szeretnénk éppen ez utóbbit elkerülendő megmutatni, hogy annak ellenére, hogy a videók valóban nagyon meggyőzők tudnak lenni, mégis van értelme magas minőségű biztonsági zárakat választani.

Oszlassuk el a tévhiteket!

Az egyik legfontosabb tényező az éppen az, hogy itt videókról beszélünk, amik pontosan ugyanúgy manipulálhatóak, ahogy a bennük szereplő személyek azt a zárakkal teszik. Ezért eleve legyünk mindig fenntartással a bűvészmutatványokkal szemben! Persze ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem tudják kinyitni ezeket a zárakat kulcs nélkül ezek az emberek, de könnyen előfordulhat, hogy éppen megtévesztés áldozataivá válunk, ha vakon elhiszünk mindent a szemünknek.

A másik nagyon fontos dolog ebben a kérdésben abból fakad, hogy a videóhoz – vagy akár a versenyhez – megteremtett mesterséges környezet köszönő viszonyban sincs azzal, amiben egy betörő dolgozni kénytelen. Míg az előbbinél nyugalom van, a zárak sokszor az ajtó nélkül, sokkal láthatóbban és hozzáférhetőbben vannak elhelyezve, a produkciót pedig rengeteg gyakorlás előzi meg az adott modellen, azzal szemben a tolvaj egészen más körülmények között kell, hogy boldoguljon.

Az, aki illetéktelenül szeretne behatolni egy ingatlanban, sosem tudja előre, hogy pontosan milyen zárral kerül szembe az adott pillanatban. Lehetnek módszerek, amik az egyik esetben működőképesek, a másiknál azonban nyithatatlanná teszik az egész zárat. 

Emellett a zár az ajtóban, kevésbé hozzáférhetően helyezkedik el, a betörőnek pedig feszült helyzetben, pillanatok alatt kell(ene) a zár manipulációját megvalósítania. Éppen ezért ne a videókból, hanem a zárak tulajdonságaiból kiindulva hozzuk meg saját döntéseinket ebben a kérdésben!

(x)

Hirdetés