Hirdetés

Májusban izgalmas tárlat nyílt a Modern Magyar Képtárban, mely által a két világháború közti magyar művészet egy eddig kevésbé ismert arcát ismerhettük meg. A Janus Pannonius Múzeum a nagy sikerre való tekintettel most meghosszabbította a kiállítást: október 29-ig gyönyörködhetünk a modernista festőnők alkotásaiban.

A másik Nyolcak – Festőnők a magyar képzőművészetben (1916–1936) nevet viselő kiállításon Bartók Mária, Bartoniek Anna, Dullien Edith, Endresz Alice, Futásfalvi Márton Piroska, Hranitzky Ilona, Járitz Józsa, Kiss Vilma, Muzslai Kampis Margit, Lóránt Erzsébet, Perényi Lenke, Szirmai Ili, Sztehlo Lili, Szuly Angéla, Wabrosch Berta műveit tekinthetjük meg. Ők voltak az elsők a hazai modernizmus történetében, akik vállaltan egy szűk, professzionális művészcsoportot hoztak létre 1931-ben, mely a 40-es évekig maradt igazán aktív.

Bár a festőművésznők neve sajnos hamar feledésbe merült, újrafelfedezésükre pedig a 90-es évek végéig (illetve Pécsen mostanáig) várni kellett, fontos szereplői a művészettörténetnek. Érdemes megtekinteni tehát a kiállítást, elmélyedni a látványban és gondolatainkban!

A tárlat a JPM Modern Magyar Képtárban (Papnövelde utca 5.) tekinthető meg hétfő kivételével naponta 10-től 18 óráig, a megváltott belépőjeggyel a Kismányoky-kiállítás is látogatható, valamint természetesen a múzeum állandó tárlata is kivételes gyűjteményével. Illetve a nagy népszerűségnek örvendő „Jógázz a Képtárban A másik Nyolcak kiállításban” sorozat is folytatódhat a hosszabbítás örömteli hozományaként.

Hirdetés