13 C
Pécs
péntek, június 14, 2024
KezdőlapKékhírekNAV: Bűncselekmények gyanúja a Zsolnay-gyárnál

NAV: Bűncselekmények gyanúja a Zsolnay-gyárnál

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal emberei kedden kivonultak a Zsolnay Porcelánmanufaktúrához. Úgy tudjuk, hogy iratokat foglaltak le és meghallgatták a vállalat vezetését is. 

– Költségvetési csalás és más bűncselekmények gyanúja miatt indított nyomozást a NAV a Zsolnay-gyár kapcsán – közölte Kuperczkó Adrienn, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal dél-dunántúli bűnügyi igazgatóságának sajtóreferense. Több részletet azonban a folyamatban lévő nyomozás érdekeire való tekintettel nem árult el.

A pécsi önkormányzat – mint kisebbségi tulajdonos – csak a sajtóból értesült a történtekről. Ugyanakkor a kormány nemrég stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdasági szervezetté nyilvánította a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-t, amire a csődtörvény ad lehetőséget. Ez alapján a kormány olyan gazdálkodó szervezeteket minősíthet át, amelyek adósságainak rendezéséhez, hitelezőikkel való megegyezéséhez, reorganizációjához nemzetgazdasági érdek vagy kiemelt közérdek fűződik.

Legutóbb pedig az is kiderült, hogy a Zsolnay-gyár soron következő taggyűlésén a pécsi önkormányzatot képviselő Pécs Holdingot akarják kizárni a vállalat tulajdonosai közül.

A gyár többségi tulajdonosa, Bachar Najari lapunknak azt mondta, hogy szerinte tönkre akarják tenni a gyárat, és most az elmúlt három év munkája után teszik ezt meg. A tulajdonos felesége, az igazgatótanács elnöke Cséplő Petra ehhez még azt is hozzátette, hogy feljelentik Páva Zsoltot Pécs polgármesterét és Csizi Péter parlamenti képviselőt is, valamint hanganyagokat, dokumentumokat hoznak nyilvánosságra. Megerősítette azt is, hogy a NAV nyomozói több embert is kihallgattak, iratokat kértek be.

Volt alapja a Zsolnay-gyár megvédésének

A Polgármesteri Kabinetiroda közleménye a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt-nél folyó NAV-vizsgálattal kapcsolatban:

Sajtóhírek szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozói szállták meg kedden a Zsolnay-gyárat.

Az információk szerint az átfogó vizsgálat eredményeként eddig több dolgozót is kihallgattak, illetve elkísértek a nyomozók, köztük a cégvezetőt is.

Mi már nem lepődünk meg semmin, hiszen már korábban is voltak félelmeink.

Talán ez a történés is mutatja, s érthetővé teszi mindenki számára, hogy miért volt szükség korábban a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítésére, azaz védelem alá helyezésére.

Polgármesteri Hivatal – Polgármesteri Kabinetiroda, Pécs

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő