22 C
Pécs
hétfő, július 22, 2024
KezdőlapPécs AktuálMegmondjuk, hol lehet a tavakon korcsolyázni!

Megmondjuk, hol lehet a tavakon korcsolyázni!

A tavakon már múlt hétvégén is lehetett korcsolyázni Pécs környékén, az elkövetkezendő napokban pedig a jég tovább vastagodhat, hiszen nappal is -2, -3 fok körül alakul a hőmérséklet. Mielőtt azonban elindulnánk a jégre, érdemes tájékozódnunk a tilalmakról. Utánajártunk, hol engedélyezett a korcsolyázás, hol tiltják és hol „megtűrt” a téli sport.

A Malomvölgyi-tavakon és az Égervölgyi-tavon tilos a korcsolyázás

Lóczi Szidónia, a Biokom sajtóképviselője lapunknak elmondta, hogy a Biokom kezelésében álló Malomvölgyi-, Égervölgyi-tavon mindig is tilos volt, és idén is tilos a korcsolyázás. Erre táblák is figyelmeztetnek a tónál. Hozzátette, ahogy korábban idén sem kezdeményezik e tavak kijelölt korcsolyázóhelyekké minősítését, mert a tóban olyan áramlatok zajlanak, amelyek miatt folyamatosan változó és kiszámíthatatlan vastagságú a jégtakaró, azaz sohasem lehet garantálni a biztonságos siklást a felületen.

pécsi-tó
Tón vón’ jó – szól a mondás 

A jogszabály egyébként úgy szól, hogy éjszaka és korlátozott látási viszonyok között járművel, és folyóvizeken tilos a szabad vizek jegén tartózkodni, meg persze akkor, ha tiltó rendelkezés alá esnek.
A biztonságos jég 10 centiméter, vagy afeletti vastagságú.

Dr. Kóbor Gyula orfűi jegyző lapunk megkeresésére elmondta, hogy a Herman Ottó-tóban nyáron sem szabad  fürdeni, télen pedig a korcsolyázás tiltott, az Orfűi-tó egy része pedig a gát és a mély víz miatt szintén nem korcsolyázható.

Abban az esetben, ha mégis jégre lépünk ott, ahol tiltják és még a rendőr vagy a közterület felügyelő is rajtakap, súlyos tízezres büntetést is kiszabhatnak a szervek helyszíni bírságként.

Az egyetlen opció: a Pécsi-tó

Az egyetlen tó közel s távol, amelynek jegén megengedett a korcsolyázás, az a Pécsi-tó. A jogszabály szerint ami nem tilos, azt szabad, a Pécsi-tó pedig nem esik tilalom alá, így saját felelősségre csak itt léphetünk jégre Baranyában.

pécsi-tó2
Imádják a pécsiek is

– Az orfűi tavak jégfelülete nem összefüggő, rianásokkal, hóval, helyenként nyílt vízterülettel tarkított, ezért nagyon fontos, hogy a jégen közlekedők mindenképpen a part közvetlen, kis vízmélységű helyén tartózkodjanak, ahol az esetleges mentés még eredményes lehet. Kijelölt korcsolyázóhely nincs a településen – így dr. Kóbor Gyula.

Lehetőleg a part közeli területeken, öblösebb részeken korizzunk, és fokozott óvatossággal merészkedjünk a jégre, az orfűi patak befolyását legalább 30 méterrel kerüljük el. 10 cm-es jégvastagság felett a Pécsi-tó délkeleti partvonala menti övezet lehet a legbiztonságosabb.

idokep
Használjuk ki a lehetőséget, mert jövő héttől enyhül az időjárás. Forrás: Időkép.hu

[su_box title=”Néhány fontos intelem a korizóknak” style=”glass” box_color=”#74bbf1″ title_color=”#ffffff”]

  • Ne menjünk mélyvízű területek feletti jégre.
  • A parttól ne távolodjunk el nagyon, mert drasztikusan csökkenhet a belátható jégfelület, így a heterogén jégterületek elzárhatnak minket a kijutási lehetőségtől.
  • Soha ne tartózkodjunk egyedül a jégen.
  • Legyen nálunk feltöltött mobiltelefon segélyhívásra (segélyhívó telefonszám: 112 ).
  • Soha ne aludjunk el a jégfelületen.
  • Ne menjünk a gát, az árapasztó és egyéb vízi építmények közelébe.
  • Kerüljük a nádast, parti köveket, mert ott gyakran vékonyabb a jég. [/su_box]
Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő