20 C
Pécs
péntek, június 21, 2024
KezdőlapAjánljukMint égen a csillag: megnéztük a Basa-kerti nárcisztengert

Mint égen a csillag: megnéztük a Basa-kerti nárcisztengert

Ellátogattunk a híres babócsai Basa-kertbe, hogy megcsodáljuk a páratlan, hófehér virágokkal borított rétet, mely Európa legnagyobb egybefüggő nárciszmezeje. Ezt tényleg látni kell!

A képek sajnos nem adják vissza azt a szépséges látványt, ami szemünk elé tárult a kertben. Reméljük, azért sokan kedvet kapnak ahhoz, hogy ellátogassanak a napokban a déli határ közelében fekvő Babócsára – nagyjából egyórányira Pécstől –, míg a virágok el nem nyílnak!

Mutatunk is néhány fotót a nárciszokról, a galéria után pedig néhány érdekességet osztunk meg a Basa-kertről.

Más színes virágok is nyíltak köztük, például tüdőfű, bükköny, réti boglárka:

Érdekességek a nárciszföldről

Egy népmonda szerint a kisvirágot a végvárat ostromló török basa felesége hozta magával, majd a Rinya partján ültette el. Egy másik vélekedés szerint viszont a basa hozta a virágokat, hogy háremhölgyei gyönyörködhessenek benne. Mindez a lényegen nem változtat: a nárcisz az évszázadok alatt szépen elszaporodott a területen,

mára annyi van belőle, mint „égen a csillag”.

Az eredetileg vaníliaszínű csillagos nárcisz a hosszú évek során a fehér nárcisszal keveredett, hibridizálódott, sőt mára többségbe került a fehér változat, mely fantasztikus édes illattal lepi be az egész rétet. (A „klasszikus” kora tavaszi virághoz képest ez később is nyílik, április végén vagy májusban.)

Talán ők az ősnárciszok?

Magyarországon védett növényfaj, természetvédelmi értéke 10 ezer forint. (Ennek ellenére sajnos szomorúan jegyezzük meg, hogy ottjártunkkor bizony sok ember kezében láttunk kisebb-nagyobb nárciszcsokrokat.)

Európa legnagyobb kiterjedésű összefüggő nárciszmezője található Babócsán. Természetvédelmi értékei miatt 1977 óta védett, de látogatható, a Duna-Dráva Nemzeti Park része.

A történelmi romkert az egykori Árpád-kori, később török település 1980-as években feltárt, majd visszatemetett maradványait rejti. Somogy megye legnagyobb alapterületű földvára is itt helyezkedett el. Az egykori épületek közül csak a gótikus Szent Egyed-plébániatemplom másfél méter magas falait láthatjuk.

Forrás: turistamagazin.hu, Duna-Dráva Nemzeti Park

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő