Hirdetés

A Misina Ötletbörze februárban zárult szavazásán szoros volt az eredmény, ezért a két legnépszerűbb koncepcióterv, az „Aktív Misina” és a „Családi Misina” egyes elemeit összefésülik.

Ahogy azt bizonyára sokan tudják, a Misina Étterem egykori épületének és környékének fejlesztését célzó Misina Ötletbörze önkormányzati ötletpályázata február közepén lezárult, a legtöbb szavazatot pedig – noha csak hajszál híján – az „Aktív Misina” című koncepcióterv kapta. A szavazás egyértelműen megmozgatta a pécsieket, összesen több mint 19 ezer voks érkezett a tervekre.

Ráfér a területre a megújulás

Mint ismert, összesen 35 pályamű érkezett tavaly szeptember végéig, a beküldött elképzelések közül egy nyolcfős szakmai zsűri választotta ki a legjobb ötöt, azok készítői 100-100 ezer forintos jutalmat nyertek. Az öt nyertes pályamunkából tavaly decemberre készült el a szavazásra bocsátott három megvalósítható koncepcióterv: az „Aktív Misina” egy mozgás- és túraközpont kialakítását célozta, a „Családi Misina” egy családcentrikus közösségi tér megépítését tartalmazta, míg az „Interaktív Misina” koncepciójában egy bányászati kiállítást vázoltak.

A szavazási időszak alatt végig az „Aktív Misina” és a „Családi Misina” versenyzett fej-fej mellett, az első és a második hely között pedig mindössze 25 szavazat volt a különbség.

A sportolók, kirándulók és a családok új kedvenc helye lehet 

– Számtalan jelzés érkezett hozzánk a pécsiektől, azt kérve, legyünk tekintettel a rendkívül szoros eredményre. Ezt nem hagyhattuk figyelmen kívül, és a városvezetés is belátta, hogy a „Családi Misinára” is óriási az igény. Így azt a döntést hoztuk, hogy mind a két koncepcióból beépítünk elemeket a megvalósítás során, azonban az „Aktív Misina” kapja majd a nagyobb hangsúlyt – mondta lapunknak Bognár Szilvia alpolgármester.

Látványterv: újjászületik a Misina-tető

Ezt megerősítette Csúcs Zoltán, a projektet koordináló Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezérigazgatója is, aki lapunknak elmondta, hogy az „Aktív Misina” és a „Családi Misina” koncepciótervei azért hasonlítottak egymáshoz, mivel a beérkezett pályaművek jelentős hányadában a pályázók is hasonló ötleteket fogalmaztak meg. Ugyanakkor kiemelte, hogy a koncepciótervek – ahogy a nevük is jelzi – nem részletes kivitelezési tervek voltak, csak a lehetséges fejlesztési-tervezési irányokat jelezték.

Ebből kifolyólag lehetett megoldható, hogy a két terv egyes elemeit összefésüljék.

Gyönyörű panoráma tárul majd elénk a tetőről

A vezérigazgató kiemelte, hogy a háromszintes épület mellett helyet kap egy felnőtteknek szóló kültéri edzőrész nyújtó- és erősítőelemekkel, valamint egy külföldi példák alapján tervezett gyermekjátszótér is, csúszdákkal és különféle mászókákkal. A legfelső, nyitott szinten lehetőség lesz egy bár kialakítására, ahol a panorámában gyönyörködve kávézhatunk, fogyaszthatunk frissítőket – mondta Csúcs Zoltán, hozzátéve, hogy az épület teraszáról nyílik majd egy kilátórész is, a környező fák lombjai felett.

Az „Aktív Misina” eredeti terveiben szerepelnek még az alábbi elemek és funkciók:

  • A központi épület alagsorában öltözőket, csomagmegőrzőket, zuhanyzókat, mosdókat, pelenkázót alakítanak ki.
  • Lehetőség lesz sport- és túraeszközök kölcsönzésére.
  • Hibás, elromlott sporteszközeinket a központban meg is javíttathatnánk.
  • Helyet kap a túraközpontban egy pihenőtér is, kávézóval és büfével.
  • Az épületet és környékét akadálymentesítik, az épület szintjei lifttel is elérhetők lesznek.
Kilátó a fák lombjainál

A projekt legújabb fejleményei kapcsán a vezérigazgató kiemelte, hogy a koncepciótervek alapján megindított tervezési beszerzési eljárás lezárás megtörtént, a tervezési szerződés megkötésre került. Mint mondta, az engedélyezési tervek készítése már folyamatban van, a tervek tartalmát pedig az Építési Hatósággal, a szakhatóságokkal és a Városi Tervtanács véleményei és javaslatai alapján véglegesítik. Ezután indítható meg az építési engedélyezési eljárás – mondta.

Csúcs Zoltán kérdésünkre elmondta, hogy az építési engedély és a kiviteli terv birtokában már megindítható lesz a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárás, a folyamat sikeres lezárását követően pedig jövő tavasszal kezdődhetnek meg a munkálatok a Misina-tetőn, amelyekkel tervezetten 2022 végére készülhetnek el.

Újabb fejlesztések is jöhetnek

Ruzsa Csaba alpolgármester a fentiekhez hozzátéve kifejtette, hogy az ötletpályázat keretében megújuló épület és környéke egy hosszabb távú központi fejlesztés egyik eleme lehet. Mint mondta, azt a fejlesztési igényt, amit a szavazás során a pécsiek megfogalmaztak, szeretnék beépíteni a 2021-2027-es uniós költségvetési ciklus tervezésébe is, így a jövőben akár újabb fejlesztések is helyet kaphatnak a területen.

Bérbe adják az új épület üzleteit

Az alpolgármester elmondta, hogy a tervezés folyamatába bevonják azokat cégeket is, akik a később az üzemeltetésben is részt vehetnek majd: a PSN Zrt.-t és a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt.-t. Hangsúlyozta, hogy az épületbe tervezett üzlethelyiségeket az önkormányzat bérbe fogja adni, az így befolyó bevétellel fedezve a közcélú kiadásokat.

– Értelemszerűen olyan bérleti struktúrát szeretnénk kiírni, ami további pécsi sajátosságok, látványosságok bemutatását is lehetővé teszi. Így az, aki ellátogat a Misinára, nem csak a tv-torony megújult környékét ismerheti majd meg, hanem több helyi érdekességet, fontos látnivalót is. Az általunk kiírt pályázatban ezért többek között arra fogjuk kérni a leendő bérlőket, hogy tüntessék fel azokat a módokat, ahogy a pécsi termékeket, pécsi értékeket meg kívánják jeleníteni – mondta Ruzsa Csaba.

Hirdetés