30 C
Pécs
szombat, július 13, 2024
KezdőlapPécs AktuálNegyven év alatt egyszer sem fejlesztették a régi vásárcsarnokot

Negyven év alatt egyszer sem fejlesztették a régi vásárcsarnokot

A tavaly a negyedik X-et is betöltött pécsi vásárcsarnok a jelenlegi tervek szerint 2021 nyarán induló újjáépítéséről már több alkalommal is cikkeztünk. Most Csúcs Zoltán, a Pécsi Városfejlesztési NZrt. igazgatója arról beszélt lapunknak, miért nem felel meg a jelenlegi épület a modern kornak, milyen okokból kifolyólag van szükség a változtatásokra. Azt is megtudtuk, mi szól az újdonságok mellett. 

A témában írtunk többek között arról is, hogy a pécsi önkormányzat idén arról döntött, hogy önerőt tesz hozzá az új vásárcsarnok megépítéséhez. Az éves közmeghallgatás témája is az új vásárcsarnok volt, ahol kiderült, 2021 augusztusában már ki kell költözniük a bérlőknek a régi épületből, az új csarnok azonban leghamarabb 2022 júliusára lesz kész. A bérlőkkel is megkezdte a városvezetés az egyeztetést, erről nemrég írtunk. Arról is beszámoltunk, hogy az új épület 150 munkahelyet teremthet az alpolgármester szerint.

Mi a baj a mostani csarnokkal? 

– A 70-es évek környékén kezdett el körvonalazódni, hogy jó lenne Pécsett egy vásárcsarnok. Ugyan nem ide, hanem a Megyeri térre álmodta meg Tillai Ernő, kétszeres Ybl-díjas magyar építész és csapata az épületet, de főként a buszmegálló közelsége miatt mégis a jelenlegi helyén alakították ki azt. 1979-ben nyitott meg a csarnok, holott még nem volt minden kész, csúszások és problémák jellemezték a munkát. Ettől függetlenül több mint 40 éve áll az épület és szerkezetileg hibátlan. Viszont a mai kornak nem felel meg például a fűtés, a légtechika, a hűtés, a világítás. Ezeket olyan irdatlanul magas költségen lehetne felújítani, ami nem érné meg. Emellett ha csak felújításra kerülne sor, maradnánk a mostani adottságokkal rendelkező csarnoknál, holott sokkal jobb kihasználásra is lehetőség van. Ezért döntött úgy a városvezetés, hogy egy teljesen új vásárcsarnokot alakítanak ki – mondta el lapunknak Csúcs Zoltán. Hozzátette, negyven év alatt a mostani vásárcsarnokot egyszer sem fejlesztették.

Miért lesz jobb az új épület?

 • Bővül az épület, 13.000 négyzetméter területen fog állni a csarnok.
 • A korábbi épületben 4400 négyzetméter hasznos terület volt, ez is megnövekedik.
 • A jelenlegi vásárcsarnokban sok a szabad, kihasználatlan asztal és helyiség. Ez az új épületben nem így lesz.
 • Földszintes kialakítású vásárcsarnok lesz, sokkal jobb helykihasználással.
 • Modern, nyitott terekkel más látványt és érzetet fog adni vásárlóknak és árusoknak.
 • Új parkolóhelyeket alakítanak ki a környéken a meglévők mellé.
 • Az északi oldalon lesznek az asztali elárusítóhelyek 3000 négyzetméteren, éttermek, ételudvar, hús- és hentesáru üzletek, és pékségek is helyet kapnak.
 • Déli oldalon lesz a zárt árufeltöltő parkoló és lesz itt egy vásárlói vizesblokk, valamint egy hűtőkamra is.
 • Több bejárata lesz az épületnek.
 • Terveznek egy kifejezetten a helyi termelők számára kialakított részt.
 • Az összes üzlet a vásárlói résztől függetlenül lesz feltölthető.
Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő