14 C
Pécs
szerda, május 29, 2024
KezdőlapPécs AktuálMég több pécsi érték

Még több pécsi érték

A pécsi kesztyű, a borászati kutatóintézet, az Apagyi Márai-féle zongoraoktatás, a Klimo könyvtár – ezek mostantól mind pécsi értékeknek számítanak.

A jogszabályok szerint az adott település életében kiemelt jelentőségű  kulturális értékek, anyagi, szellemi alkotások megőrzése érdekében a helyi önkormányzatok – így Pécs is – értéktárakat hozhatnak létre. Ezekbe kerülhetnek be a pécsiek által lényegesnek vélt elemek, amelyekről szakértők véleményezését követően a Pécsi Értéktár Bizottság dönt.

[box title=”Hungarikum lett a Zsolnay” box_color=”#3abb4e”]Hungarikum lett a Zsolnay-porcelán és kerámia. Mindez azt jelenti, hogy olyan rendkívül értékes teljesítménye a magyarságnak, amelyek határokon kívül is ismertek és elismertek. A magyar kiválóságok száma 34-re emelkedett.[/box]

Őri László, a bizottság vezetője sajtótájékoztatón elmondta, a legutóbbi döntésüknek köszönhetően négy új érték került be e tárházba: a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Pécs határában lévő 30 hektáros Szentmiklós-hegyi kísérleti telepe, amely már az 1750-es években is szőlészet volt, a Pécsi Káptalanhoz tartozott. Ez a pécsi borvidék egyik legjelesebb dűlőjének is számító terület a kedvező adottságai révén kiváló lehetőséget nyújt fajtaérték-kutatási és technológia-fejlesztési kísérletekre.

magyar szőlő

E mellett a pécsi kesztyű is városi érték lett: 1861-ben teremtette meg a Hammerli család a pécsi kesztyűgyártás iparszerű technológiáját, ám ma a világon csak Pécsett dolgoznak a kesztyűs szakmában a hagyományos kézi szabásra alapuló technológiával úgy, hogy több gyártó versenyez egymással. Bár a kesztyű híre megkopott, az utóbbi években ismét pozitív híreket hallani e jeles pécsi termékről.

Szintén beválasztották az értéktárba a Klimo Könyvtárat is. A Klimo György pécsi püspök által alapított könyvtár hazánk legelső nyilvános bibliotékája volt. Igen gazdag anyaga között 23 ősnyomtatvány és 8 kódex található.

kodex

A negyedik most beemelt érték Apagyi Mária zongoratanítási gyakorlata lett, amelyet három kötetben rögzített. Mindhárom kötet hagyományosan zongoraiskolának is mondható, mégis gyökeresen eltér a szokványos kiadványoktól. A pécsi érték komoly hazai és nemzetközi sikereket ért el.

[box title=”Rajzpályázat diákoknak„]A helyi értékgyűjtés népszerűsítésére pályázatot ír ki a város, amelyen diákok vehetnek részt valamely pécsi értéket bemutató, megörökítő rajzzal, festménnyel, fényképpel. Az alkotást legfeljebb A3-as papírméretben kell elkészíteni. Egy tanuló egy munkával pályázhat, a beérkezett alkotások közül – évfolyamonként – a legszebb munkákat az önkormányzat által felkért szakértők véleménye alapján nyereményekkel jutalmazzák. A nyertesek névsorát Pécs honlapján teszik közzé május 30-ig; a beküldési határidő május 15. [/box]

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Peugeot_3008_html_300x250

Hírzóna

Abszolút Nő