21 C
Pécs
vasárnap, június 23, 2024
KezdőlapPécs AktuálKözéletNagy a baj, már a fideszes vezetésű városok is mentőövet kérnek a...

Nagy a baj, már a fideszes vezetésű városok is mentőövet kérnek a kormánytól

Segélykiáltással felérő levelet küldött Gulyás Gergelynek a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) – tudta meg a Népszava. A lap birtokába jutott dokumentumban hosszan sorolják, hogy az önkormányzatok mekkora veszteségeket szenvedtek el a koronavírus-járvány, valamint a kormány döntései miatt. 

Az MJVSZ, melynek Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere az elnöke, nemcsak a helyi iparűzési adókiesés teljes kompenzációját kéri, hanem szinte minden területre plusz forrásokat igényelne a kormánytól.

A levelet Péterffy Attila, Pécs polgármestere, az MJVSZ társelnöke is aláírta. Utóbbi megerősítette a Népszavának, hogy a levelet teljes konszenzus övezte a szövetségben, azaz a fideszes polgármesterek is aláírták. Mindeddig csak az ellenzéki városvezetők sürgették a minél gyorsabb és teljesebb kormányzati kompenzációt, de most – úgy tűnik – változott a helyzet.

Fontos Pécset érintő része a levélnek, hogy a megyei jogú városok felvetették: az állammal szembeni, korábbi elszámolásokból adódó visszafizetési kötelezettségeket erre az évre engedje el a kormány, példaként felhozva külön kiemelték az ellenzéki vezetésű Hódmezővásárhelyt és Pécset. Utóbbi a fideszes önkormányzat ideje alatt adósodott el az állam felé. Páváék 8,5 milliárdos kormányzati adósságot hagytak Péterffyékre, akik tavaly be is fizették az esedékes részletet az államkasszába, de nyilván nagy könnyebbség lenne, ha ezt idén nem kéne megtennie a városnak.

Péterffy Attila a héten levelet küldött Pécs két országgyűlési képviselőjének, Hoppál Péternek és Mellár tamásnak, amiben azt kérte tőlük, lobbizzanak a kormánynál azért, hogy minél teljesebb kompenzációt kapjon a város a kormánytól. A levélben tételesen leírja, mekkora veszteségeket szenvedett el Pécs tavaly, és várhatóan mekkorákat fog idén.

https://www.pecsma.hu/top/peterffy-attila-arra-keri-hoppalt-es-mellart-a-nehezlovassagot-hogy-szalljanak-csataba/

 

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő