21 C
Pécs
vasárnap, június 23, 2024
KezdőlapSportLabdaNagy fordítással lett bajnok az NKA, készülhet az A csoportra!

Nagy fordítással lett bajnok az NKA, készülhet az A csoportra!

Sokáig úgy tűnt, a PVSK-Veolia ismét le tudja győzni idegenben az NKA-t a férfikosarasok NB I. B-s döntőjében, de az utolsó percekben az akadémisták fordítani tudtak, és feljutottak az élvonalba.

Kicsit keserédes volt a mindenről döntő meccs első perceiben körbenézni. A hangulat ugyanis fergeteges volt, mind a két tábor alaposan kitett magáért (ez az édes része), de még a finálé ötödik meccsére sem telt meg a csarnok. A fényes pécsi kosármúlt dicsőséges lapjait gondolatban pörgetve azért megállt egy pillanatra az ember. Nagy kár, hogy ma már nagyon úgy fest, nem érdekel 1300 embert sem a sportág Pécsett…

Persze ez mit sem von le a színvonalból, a meccsen ott lévő drukkerek lelkesedéséből, és a kispadokon helyet foglaló szakembere remek húzásaiból. Az első rögtön Szrecsko Szekulovicsé volt, ugyanis sosem látott kezdő ötössel küldte fel a PVSK-t a finálé ötödik meccsére, taktikailag pedig olyat húzott, ami kis túlzással lenullázta az ellenfelet. A Panthers ugyanis zónavédekezéssel kezdett, amit aztán egészen az első félidő végéig folytatott is. Méghozzá kiváló minőségben. Az NKA kinti dobói hamar elbizonytalanodtak, a palánkok alatt pedig nem igazán tudták játékba hozni a két magasembert. Az első negyedben ez az eredményben még nem hozott számottevő különbséget – 2-3 ponttal vezettek a vendégek –, de a második tíz percben már tudott robbantani a PVSK. Ekkor pedig el is kezdett meglépni ellenfelétől. Takács remekül irányította a csapatot, Harler pedig gyakorlatilag mindent bedobott, amit ráemelt. Ehhez jött még Antóni és Tóth pazar védőmunkája, Ivica Mavrenski pedig vakarhatta a fejét, hogy mihez kezdjen. Próbált időkéréssel lelket verni csapatába, de nem nagyon akart működni semmi hazai oldalon.

Antóni Csanád (labdával) remek védőmunkával és három triplával tolta a PVSK szekerét – Fotó: Rónási Márton, PVSK

Kerpel-Fronius sem tudott most ritmust adni a hazaiaknak, úgy tűnt, hogy vagy a formája nem az igazi, vagy a sérülése nehezíti a dolgot. Akárhogy is, valamit ki kellett találnia az akadémistáknak, ugyanis a második negyedben volt, hogy már 15 ponttal is vezetett a Vasút. Igazán komoly fordulat nem érkezett ugyan, de Scherer a félidő végén azért bevert két triplát, amivel legalább látótávolságon belül tudta tartani csapatát.

A lélektani előny így a második félidő előtt a PVSK-nál volt – azonban az NKA természetesen nem adta fel a dolgot. Olyannyira nem, hogy védekezésben teljesen meg tudott újulni a harmadik negyedre. A vendégeknél elkezdtek kimaradozni a dobások, közben pedig Djordjevics becsülettel dolgozott a palánkok alatt. Ez az eredményben komoly változást egy ideig nem hozott, de ahogy teltek a percek, azért egy-egy ponttal csak közelebb tudott férkőzni az NKA. A harmadik negyed végére egy nagy rohammal fel is jött négy pontra Mavrenski együttese, így világossá vált, hogy nagy izgalmak jönnek még.

És bizony jöttek is. Ahogyan az első félidőt Szekulovics vitte el, itt már Mavrenski húzásai jöttek be. Az NKA hatalmas lelkesedéssel vetette bele magát a csatába, és fel is jött két pontra. Érezhető volt, hogy a PVSK kezd fáradni, és egyre több pontatlanság csúszik a játékába. Ekkor még Halász úgy tűnt, át tudja lendíteni a holtponton a Pantherst, hiszen nagyon gyorsan szerzett hét pontot, amivel 62-54-re lépett el a PVSK. De megtörnie ezzel sem tudta a fiatalokat Szekulovics csapata. A hajrához közeledve elkezdett szűkülni a differencia, 68-70-nél már érezhette a Vasút is, hogy baj lehet. Kovács triplája után aztán már nem csak érezték ezt a vendégek, hanem látták is az eredményjelzőn, 71-70-re átvette ugyanis a vezetést az NKA. Ekkor – talán kicsit későn – jött egy időkérés a vendégektől, de ez nem vezetett eredményre. Az utolsó két percet az NKA, a csapat átlagéletkorát meghazudtolóan rutinosan hozta le, és végül pukkanhattak is pezsgőt, és tombolhattak a hazai szimpatizánsok, 78-72-re nyertek ugyanis Kovácsék, amivel megnyerték a bajnokságot, és feljutottak az A csoportba.

NKA Pécs–PVSK-Veolia 78-72 (17-19, 17-26, 17-10, 27-17)
Kosárlabda-NB I. B Piros csoport, döntő, 5. mérkőzés. NKA Aréna, 1150 néző .
NKA Pécs: Kerpel-Fronius 6/6, Benke 2, Meszlényi 5, Meleg 2, DJORDJEVICS 25/3. Cs.: KOVÁCS P. 15/9, LADOS 12/6, Kazy, SSCHERER 11/9. Vezetőedző: Ivica Mavrenski.
PVSK-Veolia: TAKÁCS D. 7, HARLER 19/6, Molnár M. 2, ANTÓNI 10/9, Tóth N. Cs.: Horti 11, Bíró O. 5/3, Németh A. 9/3, Bíró L., Halász 9/3. Vezetőedző: Szrecsko Szekulovics.

Kiemelt fotó: NKA

 

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő