14 C
Pécs
szerda, május 29, 2024
KezdőlapPécs AktuálEzrek jönnek Pécsre énekelni

Ezrek jönnek Pécsre énekelni

cantat6

Nem lehet elég korán kezdeni, ezért már hónapok óta zajlik a 2015-ös pécsi Europa Cantat kórusfesztivál szervezőmunkája. A kontinens kórusszövetsége a napokban Pécsen tartja éves közgyűlését is; 120 vendég érkezik ide 24 országból, hogy megismerkedjen a várossal és a programokkal.

November 8. és 10. között a 2015-ös Europa Cantat fesztivál városa, Pécs ad otthont az Európai Kórusszövetség éves közgyűlését – jelentette be Páva Zsolt polgármester és Móczár Gábor, az Európai Kórusszövetség elnöke egy szerdai pécsi sajtótájékoztatón.

Lakner Tamás, Móczár Gábor és Páva Zsolt
Lakner Tamás, Móczár Gábor és Páva Zsolt

Mint ismert ugyanis, városunk lesz házigazdája a háromévente megrendezett Europa Cantat kórusfesztiválnak, a világ egyik legnagyobb zenei rendezvényének. Idén Torino volt a vendéglátó: az olaszok 4000 kórustagot, 800 zenészt fogadtak, s összesen mintegy ötmillió eurós közvetlen forgalmat generáltak a talján város éttermeiben, szállodáiban.

Páva Zsolt a kórusszövetség pécsi közgyűlése kapcsán elmondta, a város szeretné megmutatni, hogy nem véletlenül vívta ki a rendezés jogát Graz-cal és Örebróval szemben. Ezért a közgyűlés alatt a szövetségi tagok ízelítőt kapnak a város kultúrájából, infrastruktúrájából is.

2010-ben a Pécs Cantaton is ezrek énekeltek együtt
2010-ben a Pécs Cantaton is ezrek énekeltek együtt

Páva elmondta: 2015-ig ugyan nem várhatóak az EKF-hez hasonló fejlesztések a városban, hiszen a belvárosi közterek túlnyomó része megújult, az önkormányzat is kiveszi részét a felkészülésből. Így a fesztiválig apróbb szépítészeti beavatkozásokra lehet számítani a városban.

Móczár Gábor, az Európai Kórusszövetség elnöke a részletekről szólva elmondta, a közgyűlés hivatalos programját érdekes, interaktív szakmai előadások és koncertek tarkítják. Bemutatkoznak például a pécsi kórusélet különböző szereplői, szombat este pedig az egyetemi kórus és zenekar is nyilvános koncertet ad. Ez utóbbi a [email protected] történő előzetes regisztráció után látogatható.

cantat1

Lakner Tamás karvezető, aki maga is kiveszi részét a szervezésből azt mondta, a fesztivál – s az ahhoz vezető, tömegeket megmozgató programokkal tarkított előkészületek – újabb kulturális lökést adnak Pécsnek. Arra számít például, hogy ismét új erővel telik meg a kórusélet, vérfrissítést kap ez a művészeti vonal.
A Cantat 1 és 2 millió euró közé tehető szervezési költségeit fele-fele részben az állam és a város állja. A számítások szerint ugyanakkor a befektetés a helyi gazdaságban lecsapódó, s a továbbgyűrűző turisztikai hatások miatt többszörösen megtérül majd a város számára.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Peugeot_3008_html_300x250

Hírzóna

Abszolút Nő