Napi jótett: megmentettük Robit, a sarlósfecskét

Hirdetés

Átlagos, szürke csütörtöki napnak indult július 14-e. Aztán beállított a PécsMa.hu és a Pécsi Hírek megjelenéséért is felelős Pécsi Kommunikációs Központ (PKK) irodájába az édes kis „Robi”, ettől pedig majdnem minden felbolydult. 

Informatikus kollégánk a Kossuth tér környékén szállt le délelőtti buszáról, majd indult el az iroda felé, ekkor egy kis élőlényre lett figyelmes, amely az autók között téblábolt az úttesten. Emberünk ezt nem nézhette tétlenül, gyorsan odaszaladt és elkapta a rémült, röpképtelen kismadarat. A környéken fészket nem látott, így jobb híján, magához vette a fiókát, melyről csak később derült ki, hogy egy sarlósfecske.

A munkahelyre érve – mivel korábban több papagájt felnevelt – viszonylagos hozzáértéssel megállapította, hogy a szárnyas nem tűnik sérültnek, csupán nagyon fiatal, valószínűleg kiesett vagy kilökték a fészkéből. Ekkor szintén állatbarát újságírónkkal mentőakcióba kezdtek: miután gondosan dobozba helyezték a madarat, fecskendőt és csipeszt szereztek az itatás-etetés folyamatához. Már csak valamilyen eledelre volt szükség, hiszen a jószág begye tapinthatóan üres volt, így egy kisállatkereskedést céloztak meg, ahol lisztkukac hiányában tücsköt (darabját 35 forintért!) vásároltak, amiből a Robi névre keresztelt fióka jóízűen evett – némi unszolás után.

A kollégák közül mindenki lelkesen megnézte, többen kicsit meg is simogatták.

Mindezek végeztével a Magyar Madártani Egyesület (MME) Baranya Megyei Csoportjának ment a hívás, akik azt javasolták: Pécsett a Misina Természet és Állatvédő Egyesülethez érdemes fordulni, ha bajba jutott madarat találunk. Így is lett, szintén telefonos egyeztetés után a PKK kétfős mentőcsapata elindult a telephelyre, ahol egy kedves fiatalember vette gondozásába a kis Robit.

Bár nehéz szívvel hagyták ott, kollégáinkat boldogság töltötte el, hisz a madárka jó helyre került. További örömre ad okot, hogy az egyesület önkéntese szerint van rá esély, hogy az állat később visszakerülhessen a természetbe, hiszen jó állapotban került hozzájuk.

Íme, néhány fotó:

Ne feledjük: nyáron itassuk a madarakat, illetve tartsuk szem előtt, hogy nem minden magányos fióka szorul a segítségünkre!


Néhány korábbi megható történet:

https://www.pecsma.hu/zoldzona/ma-van-a-madarak-es-fak-napja-a-pecsiek-igy-vigyaznak-a-tollas-kisallatokra/

https://www.pecsma.hu/top/a-pecsi-madarak-orangyala-aki-minden-bajba-jutott-tollast-megment/

Hirdetés