Hirdetés

Az akvapark tervpályázatára jelentkezők feladata nagyon összetett volt, hiszen a városvezetés a pécsiekhez méltó pályázatokat várt el tőlük.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy minden várakozást felülmúló érdeklődés övezte a pécsi akvapark tervpályázatát, hiszen összesen 14 pályamunka érkezett be a tavaly október 27-i határidőig. A szakmai bírálóbizottság megvizsgálta a pályázatokat, a zsűri döntéséről az önkormányzat december 14-én adott ki közleményt, amelyben kiemelik, hogy a városvezetés célja a pécsiek régi igényének megvalósítása: egy komplex sport-, rekreációs-élményközpont megépítése.

A pályázat díjátadóját január 26-án tartották a Kodály Központban.

Péterffy Attila

Az eseményen – amelyen a bizottság tagjai és a városi képviselők mellett részt vett Lánszki Regő Balázs építészeti államtitkár is – Péterffy Attila polgármester felidézte, hogy az önkormányzat még 2016-ban nyert kormányzati támogatást a Modern Városok Program keretében az akvapark előkészítésére, a projektet pedig az új városvezetés vitte tovább 2019-től.

– Nem volt könnyű lábra állítani a projektet, ám ennél is nehezebb feladatra vállalkoztak azok a tervezők, akik úgy döntöttek, hogy részt vesznek ezen a tervpályázaton. A kiírásra olyan pályázatokat vártunk, amelyek négy létesítmény – az akvapark, a hozzá kapcsolódó szálloda és tanuszoda, valamint egy multifunkciós, vagyis kulturális és sportrendezvények lebonyolítására egyaránt alkalmas csarnok – építészeti koncepcióját tartalmazták. Összetett volt tehát az építészeti feladat, hiszen a pécsiekhez méltó pályázatokat vártunk el – mondta a polgármester.

Hozzátette: egyrészt ezeknek a tervezett létesítményeknek a már meglévő, tüskésréti beruházásokhoz kellett illeszkedniük, másrészt pedig a pécsiek számára megfelelő, magas esztétikai és műszaki-technikai minőségűnek kellett lenniük. Elvárás volt továbbá – folytatta –, hogy az építmények működtetése környezeti és gazdasági szempontból is hosszú távon fenntartható legyen. Mint mondta, a beérkezett pályaművek szinte kivétel nélkül jól átgondolt, magas szakmai minőséget képviselő és a pályázati feltételek többségének megfelelő alkotások voltak.

Péterffy Attila emlékeztetett: a tervpályázat egy európai uniós közbeszerzési eljárás részét képezi.

– Ez arra kötelez bennünket, hogy a tervpályázat díjazottjaival megkezdjük a tárgyalást az akvapark létesítményegyüttesének tervezésére vonatkozó ajánlatukról. Amikor sikerült a város szempontjából kiemelkedő jelentőségű beruházás költségigényét meghatározni, akkor ér véget az önkormányzat 2016-ban vállalt feladata. Amint minden szempontból előkészített beruházással rendelkezünk, akkor tudjuk a kormánynál kezdeményezni azt, hogy előbb a létesítmény tervezéséhez, majd ezt követően az akvapark megépítéséhez szükséges forrásokat biztosítsa a város számára – fogalmazott beszéde végén a polgármester.

Hajdu Csaba főépítész

Fontos tudni, hogy a városvezetés egy online szavazást is indít a pécsi akvapark-projekt honlapján, ahol a beruházás ütemezésével és a további fejlesztésekkel kapcsolatban várják a pécsiek véleményét.

Ezt követően Hajdu Csaba, a város főépítésze, a bíráló bizottság műszaki szakértője ismertette a grémium munkájának részleteit. Mint mondta, a komplexum négy említett épületét a pályázóknak úgy kellett megtervezni, hogy azok arculata egységes legyen, valamint, hogy önállóan is megvalósíthatók és hosszú távon is használhatók, fenntarthatók legyenek. Mindez nagy kihívást jelentett az építészek számára – tette hozzá.

A tervezők munkáját nem korlátozták a pályázatban, ennek célja az volt, hogy a terveket a későbbiekben pontosíthassák annak érdekében, hogy a lehető legjobb megoldások mentén valósulhasson meg a beruházás – mondta a főépítész.

Hajdu Csaba kitért arra is, hogy a bírálóbizottság, bár üdvözölte a nagyszámú színvonalas pályázat benyújtását, sajnálattal vette tudomásul, hogy a tervpályázati kiírásnak nem felelt meg minden pályamű, ezeket ezért ki kellett zárni az értékelésből. A bizottság végül 3+3 pályaművet talált elismerésre méltónak. Ugyanakkor – folytatta – a pályázati kiírásban megfogalmazott feladatot (a részletes kritériumok itt találhatók) egyetlen pályaműnek sem sikerült minden tekintetben megvalósítani, ezért a bizottság első díjat nem hirdetett.

A fentiek tükrében a díjátadón

  • második díjat kapott a NAPUR Architect Kft. bruttó 10 millió forintos díjazással (a díjat Ferencz Marcel vette át),
  • és harmadik díjat kapott pályaművenként bruttó 9 millió forintos díjazással a MÁS DESIGN Kft. és a Perényi Stúdió Kft., valamint a CAN Architects Studio Építész Iroda Kft. (az előbbi cégpárostól Gulyás Bálint, Perényi Flóra és Perényi Tamás, utóbbitól pedig Élő József vette át a díjakat).

A bírálóbizottság mindemellett pályaművenként 5 millió forintos megvételben részesítette az alábbi pályaműveket:

  • a kertészeti és ökologikus szemléletű növényi ültetésű koncepciója miatt a Modulárt Kft. pályaművét (Keller Ferenc vette át a díjat),
  • a kreatív tereprendezési és ötletes tájépítészeti megoldásai miatt az AU.ROOM Építész Műhely Kft. pályaművét (Dr. Gyergyák János vett át a díjat),
  • és az alapterületbeli és térbeli gazdaságossági törekvése miatt a Közti Zrt. pályaművét (Csízy László vette át a díjat).

A díjazott, illetve megvételt nyert pályamunkákat egy kiállítás keretében mutatják be az Árkádban.

A kiállítást január 26-án 15 órakor nyitotta meg Péterffy Attila.

– Bizonyára van Önök között, aki emlékszik még a 2010-es EKF-fejlesztéseket megelőző időszakra. Akkor olyan impozáns épületek tervpályázatára beérkezett elképzeléseket láthattunk ehhez hasonló kiállításokon, mint a Tudásközpont, vagy a mellette álló Kodály Központ. Ezek a kulturális egységek ma már a mindennapjaink részei. Mégis, izgalmas visszagondolni azokra a tárlatokra, amelyek a terveket, ötleteket mutatták be. Azokat, amelyekből a szakmai zsűri kiválasztotta a ma már álló és működő impozáns létesítmények terveit. Ma, itt egy hasonló eseményre invitálom Önöket – mondta az Árkádban a polgármester.

Kiemelte: a városvezetésének fontos vállalása, hogy belátható időn belül egy modern akvapark épüljön Pécsett.

Péterffy Attila a kiállításon található digitális kérdőívet mutatja be

Péterffy Attila ezután felhívta az érdeklődők figyelmét arra, hogy ha tetszett nekik a kiállítás, és fontosnak tartják a projektet, akkor a tárlatnál található digitális tábla segítségével (vagy a már említett honlapon) elmondhatják véleményüket a leendő akvaparkkal kapcsolatban.

– Bízom benne, hogy a kiállított elképzelések elnyerik a tetszésüket. És abban is, hogy ha kellő ihletet merítettek belőle, akkor a véleményükkel segítik az akvapark további tervezési munkáit – mondta a polgármester.

És akkor a tervek:

Hirdetés