Hirdetés

Újra belakja a várost az idén második alkalommal megrendezett pécsi kortárs művészeti fesztivál. A június 21. és 25. között megrendezett esemény témája az illúzió lesz, mely azt erősíti, hogy a képzőművészet mellett más, vizuális és kortárs művészeti alkotások és előadások is megjelennek. A Zsolnay Örökségkezelő NKft. ajánlóját olvashatják.

10 helyszínen közel 100 művész vesz részt idén a pécsi LOKART kortárs művészeti fesztiválon. A stílusosan a budapesti Illúziók Múzeumában rendezett sajtótájékoztatón Zag Gábor, Pécs kultúráért felelős alpolgármestere elmondta, második kiadásával országos, sőt nemzetközi rendezvénnyé nőtte ki magát a rendezvény. A fesztivál díszvendégei többek között Aix-en-Provence, Lyon és Eszék lesznek, mintegy 20 francia és horvát művész részvételével.

Hummel Márk, a pécsi ZSÖK ügyvezetője részletesen beszélt a június 21. és 25. között zajló képzőművészeti programokról, amelyeket a Sétatér Fesztivál könnyűzenei eseményei színesítenek majd a pécsi Dóm téren. Bár a fesztiválig még bő egy hónap van hátra, a város már készül:

a LOKART Prológ keretében hangolják a közönséget a nyári művészeti forgatagra.

Ilyen lesz a sajtótájékoztatónak otthont adó Illúziók Múzeumának utazó kiállítása, amellyel a Zsolnay-negyed Interaktív Varázsterében ismerkedhet meg minden korosztály, összekötve a fizika és geometria törvényszerűségein alapuló vizuális játékokat a képzőművészek által megjelenített illúziókkal. Jakab Ingrid, a múzeum igazgatója hangsúlyozta, hogy nyitásuk óta a Pécsi Galériától érkezett először felkérés utazó kiállításra, és örömmel vesznek részt a közös „illúziók” építésében.

Ugyancsak minden korosztálynak szól június 9-től a Pécsi Galériában a Cipőfantáziák című holland kiállítás, amely a divat és művészet határait feszegeti, ámulatba ejtő lábbelikkel, cipő formájú műalkotásokkal, az álmokat megidéző szürreális tárgyakkal. A kiállítás a hágai Virtual Shoe Múzeum kifejezetten a LOKART-ra válogatott anyagát hozza Pécsre, mintegy 80-100 alkotás bemutatásával.

Különleges társművészeti kísérő programnak ígérkezik műemléki helyszínen, a Cella Septichorába tervezett Salamon Eszter táncperformansza. A művész többek között a New York-i MOMA, a párizsi Pompidou Központ, az Avignoni Fesztivál és a budapesti Trafó rendszeres fellépője. Pécsen a M/OTHER című előadását mutatja be, amelyet Magyarországon még nem láthatott a közönség.

[su_note note_color=”#f0b9d3″ text_color=”#161515″]A LOKART-Sétatér fesztiválon magyar zenekarok mellett fellépnek a díszvendégként meghívott partner- és testvérvárosok zenekarai, francia és horvát együttesek.[/su_note]

Fekete Valéria, a ZSÖK Vizuális Művészeti Centrum vezetője a 10 helyszínre hívta fel a figyelmet, amelyek mindegyikén kiállítások vagy installációk várják az érdeklődőket.

Az első, 2021-es helyi rendezvény után az idén országos, sőt nemzetközi eseményen közel 100 művész vesz részt. A fesztivál fődíját szakmai zsűri ítéli oda, amelynek elnöke Thierry Raspail az immár 32 éve működő lyoni biennálé alapítója. A programokat tárlatvezetések, szakmai beszélgetések színesítik többek között a műkereskedelem és műgyűjtés mai tendenciáiról, a legújabb vizuálisművészeti műfajokról, vagy a virtualitás és mesterséges intelligencia szerepéről a képzőművészetben.

A hagyományokról, Pécs igen jelentős képzőművészeti múltjáról pedig zárásképpen a fesztivál kurátora, Százados László elmondta, a LOKART egyik legnagyobb missziója, hogy kooperációban dolgozhatnak a fiatal és a korábbi generációk, valamint hogy hosszú távú nemzetközi együttműködések születhetnek.

  • Lokart Prológ kiállítások: június 6-tól
  • Lokart Fesztivál: június 21–25.
  • Kiállítások: június 21. – szeptember 24. (a kiállítóhelyek szerint változik)

További részletek a LOKART-ról itt és itt találhatók.

Hirdetés