Hirdetés

Pár nap telt el az egyetemi felvételi ponthatárok bejelentése óta, az örömöt valószínűleg könnyebb volt feldolgozni, míg az, aki nem jutott be a felsőoktatásba, valószínűleg szomorú. Ám nem szabad elcsüggedni, mi több, számos lehetőség kínálkozik számukra is.

Július 24-én este hirdették ki a 2019-es egyetemi ponthatárokat, Pécsett is az örömé, meg persze a könnyeké lett a Széchenyi tér, ahol közösen izgulhattak a gólyajelöltek. Ha valaki nem jutott be álmai képzésére, természetes, hogy magába zuhant, nem szabad hagyni azonban, hogy ez az állapot tartós legyen. Mutatunk pár lehetőséget, amellyel nemhogy új útra lehet lépni, de még akár profitálni is tud belőle az illető.

Próbáld meg még egyszer!

Az egyetemek, főiskolák évről évre hirdetnek pótfelvételi lehetőséget. Ide azok juthatnak be, akiket egyetlen szakra sem vettek fel (tehát nem az első helyes bejutásról kiesőket), avagy valamiért nem is jelentkeztek. Az Oktatási Hivatal oldalán, a felvi.hu-n már böngészhetőek a lehetőségek, augusztus 7-éig van idő döntést hozni. Bár ezekre a szakokra a ponthatárokat augusztus 26-án hirdetik ki, a pótfelvételin bejutott diákok együtt kezdik meg a „normál módon” bejutott egyetemistákkal a tanévet.

A napokban a pécsi diákok is megtudták, bejutottak-e egyetemre

Nem árt tudni viszont, hogy ezek a képzések döntően önköltségesek, tandíjat kell fizetni. A Diákhitel 2. viszont állami támogatással 0 százalékos kamatra is felvehető, és kifejezetten a képzési díjak fizetésére szolgál.

Tanulj nyelvet! Nagyon megéri!

Azt nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a nyelvtanulás már mennyire fontos. Az egyetemi felvételihez pluszpontot hoz (illetve hamarosan feltétel is lesz). Ha valaki most úgy dönt, kihasználja a lehetőséget, hogy nem vették fel, és nyelvet tanul, duplán is jól járhat: egyrészt képzi magát, másrészt a következő, jövő évi felvételin, ha addig nyelvvizsgát szerez, további pontokat kaphat.

Dolgozz! Nem fogsz rosszul járni!

Egy év túl hosszú idő ahhoz, hogy csak a lábadat lógasd és belesüllyedj az önsajnálatba. Keress munkát, érettségid már van, sok helyre ez bőven elegendő. Ha van munkatapasztalatod, az a későbbiekben hasznos lehet, és majd egy önéletrajzban is szerepelhet. Ráadásul a nyelvtanulás vagy egyéb költségeid díját sem kell így feltétlenül a szüleidtől várnod.

De azon is elgondolkodhatsz, biztosan neked való-e a felsőoktatás (főként, ha ez már nem az első sikertelen felvételid). Lehet, hogy inkább az érettségi után egy szakmát kellene tanulni, nagyon sok lehetőség vár, a szakembereket a legtöbb helyen tárt karokkal fogadják. Ha nem lesz diplomád, attól még nem lesz sikertelen az életed. Anyagilag sem: éppen a napokban készült el egy elemzés, ami azt mutatja, hogy a szakmunkások sok helyen már jobban keresnek a diplomásoknál is. 

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét