Nemek közti egyenlőségben utolsó előttiek vagyunk az EU-ban

Hirdetés

Az Európai Unió 100-ból 68 pontot ért el a Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézete (EIGE) által közzétett beszámoló szerint. 

Svédország és Dánia teljesített a legjobban az utóbbi évben, Görögország pedig a legrosszabbul, de az Európai Unió összességében is alig lépett előre – írja a Hvg.hu.

Az éllovas svéd–dán duót a finneket és a franciákat megelőző hollandok követik a harmadik helyen, mellettük Luxemburg és Litvánia lépett előre a leginkább egy év alatt. Az egyetlen visszaeső Szlovénia. A nemek közötti egyenlőségre vonatkozó pontszámok között nagyok a különbségek, a listavezető svédek 83,9 pontot értek el, az utolsó görögök 52,6-ot,

Magyarország 53,4-gyel utolsó előtti, lemaradva az 54,5-lel álló Románia és az 56,0-nál tartó Szlovákia mögött.

A  közlemény szerint az EIGE idén az egészség és a nemek közötti egyenlőség kapcsolatára helyezte a hangsúlyt, ezt a területet a pandémia minden eddiginél nagyobb mértékben megvilágította. Mint írták, a nők az egészségügyi ágazatban felülreprezentáltak, így nagyobb a kockázata annak, hogy elkapják a vírust. De arra is rámutattak, hogy a koronavírussal megfertőződött férfiak nagyobb mértékben szorultak kórházi ápolásra, mint a nők.

Carlien Scheele, az EIGE igazgatója azt mondta, a koronavírus-járvány következtében jelentős problémák tapasztalhatók, a gazdasági válság jobban kihat a nőkre, a férfiak várható élettartama viszont csökken.

Kiemelt képünk illusztráció. 

Hirdetés