23 C
Pécs
szerda, július 24, 2024
KezdőlapHírzónaNévtelen feljelentés után házkutatás a PTE-n

Névtelen feljelentés után házkutatás a PTE-n

A Pécsi Tudományegyetem rektora, Gábriel Róbert csak folyosói pletykákból értesült az intézményében hétfőn lezajlott rendőrségi házkutatásról. A hatóság egy, a Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kart érintő névtelen feljelentést követően jelent meg a Gazdasági Főigazgatóságon, s zárta le a PTE iratait.

Fotó: Müller Andrea

A Pécsi Rendőrkapitányság gazdaságvédelmi osztályának rendőrei 2007. december 31-től 2010. április 30-ig bezárólag vették bűnügyi zár alá az intézmény beszerzési, közbeszerzési, szerződési és pénzügyi iratait, miután hűtlen kezelés gyanújával a Pécsi Városi Ügyészség nyomozást rendelt el az elmúlt héten.

A rendőrég szóvivője, Murai Ágnes egyelőre a nyomozás érdekeire való tekintettel csak megerősítette a nyomozás tényét, s hogy házkutatást tartottak az egyetemen, amely során lefoglalták az iratokat. Amondó, hogy mivel nagy mennyiségű iratanyagot kell áttekinteniük, s a vizsgálatba szakértőket is bevonnak, így hónapokig tarthat az eljárás.

A Pécsi Rendőrkapitányság szóvivője, Murai Ágnes szerdán sajtóközleményben tudatta, hogy a rendőrség és a PTE vezetése közötti egyeztetés szerint május 13-án megkezdik az universitason lefoglalt iratanyag átvizsgálását. E munkálat során a nyomozók az egyetem munkatársainak közreműködésével kigyűjtik azokat az iratokat, amelyekre a nyomozás kiterjed. A hatóság ezekről lehetőség szerint másolatokat készít, amelyeket szakértői vizsgálatra adnak át, így szinte valamennyi irat lefoglalását meg lehet szüntetni. Az anyag átválogatása néhány napot vehet igénybe, ennek befejezése után az egyetem működésében nem lesznek további fennakadások – közölte Murai Ágnes szóvivő.

Mindennek az az előzménye, hogy a PTE rektora a hétfői házkutatás és az iratok lefoglalásával kapcsolatban panasszal élt a városi kapitányságnál, valamint kérelmet nyújtott be a Pécs Városi Ügyészséghez.

Gábriel Róbertet, az PTE leköszönő rektorát – elmondása szerint – meglepték a történtek, mivel a házkutatás napján maga is bent tartózkodott a rektori hivatalban, mégsem értesítették a rendőrök az akcióról. S még megközelítő információval sem tudott szolgálni arról, hogy vajon mit vizsgálhatnak a nyomozók. A hét elején lepecsételt ajtó fogadta az egyetemi dolgozókat az irattárnál, valamint 28 FEEK-es dossziét magukkal vittek a rendőrök.

Gábriel azért kifogásolta az eljárást, mert számos olyan dokumentumot is lefoglaltak, amelyek az intézmény mindennapi működése, gazdasági ügyeinek intézése, pályázati elszámolások készítése szempontjából elengedhetetlenül szükségesek.

A PTE szerdai közleményben közölte, hogy az intézmény álláspontja szerint a nyomozó hatóság eljárása nem volt jogszerű, ugyanis a szabályok szerint a „házkutatást rendszerint az érintett jelenlétében kell elvégezni, a megkezdése előtt közölni kell vele a házkutatást elrendelő határozatot, és fel kell őt szólítani, hogy a keresett dolgot adja elő”.  Az universitas kommünikéje szerint a PTE képviseletére jogosult rektor azonban a házkutatásról nem kapott hivatalos értesítést, ,,a házkutatás és lefoglalás a feltételezett bűncselekmény feltárásához szükséges mértéket átlépte, s a hatóság több év iratanyagát lefoglalta és elszállította, amelyek többsége nyilvánvalóan nem kapcsolódhat össze semmilyen bűncselekménnyel sem”. A közlemény szerint a hatóság intézkedései már eddig is jelentős mértékű kárt okoztak az egyetemnek.

A FEEK dékánja, dr. Koltai Dénes mindezt még megtoldotta azzal, hogy szeretné maga is tudni, hogy miről van szó, s természetesen az PTE együttműködik a rendőrséggel a nyomozásban.

Az ügy kapcsán elterjedt, hogy egy volt dolgozó állhatott bosszút, bár ezt nem erősítették meg, de információink szerint a névtelen feljelentő igencsak jól ismerhette a kar tevékenységét, hiszen olyan leírást adott az általa vélelmezett, fiktív számlázás, illetve más gazdasági bűncselekmények gyanújáról, hogy az ügyészség megalapozottnak tarthatta a nyomozás elrendelést az ügy tisztázására. Mindeközben információnk szerint az már a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság hatáskörébe került az ügy, így a nyomozást a megyei kapitányság folytatja. Dakos József dandártábornok sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta az értesülést.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő