23 C
Pécs
szerda, július 24, 2024
KezdőlapHírzónaTudásközpont: van üzemeltető

Tudásközpont: van üzemeltető

 

Az Európa Kulturális Fővárosa program keretében épülő új létesítmények közül elsőként a Tudásközpontnak van meg a leendő üzemeltetője. A projektgazda Baranya Megyei Önkormányzat közgyűlésének elnöke, dr. Hargitai János szerint „palotába” költöznek a könyvtárak.

 

Fotó: Müller Andrea

 

 

A tervek szerint nyáron átadandó Tudásközpont összköltsége több mint hatmilliárd forint, s a fejlesztéssel tizenháromezer négyzetméteres, 21. századi épületet hoznak tető alá. A centrum három intézményi rendszer könyvtárát egyesíti majd, hiszen helyet kap benne a Pécsi Tudományegyetem központi bibliotékája, valamint a jogi és a közgazdasági kar könyvállománya.

A rendszer tagja lesz a megyei, illetve a városi könyvtár is, a központ azonban nem csupán könyvek kölcsönzésére lesz hivatott. Az elképzelések szerint ugyanis tudományos szolgáltató és információs bázisként szolgálna a régió, a megye és a város lakossága, diáksága számára.

A megyei önkormányzat gesztorságával megvalósuló projekt üzemeltetésére hivatott cégről a közelmúltban döntött a baranyai közgyűlés.

A megyei közgyűlés elnöke, Hargitai János szerint a Tudásközpont Kft. amellett, hogy minden tekintetben ellátja az intézmény üzemeltetését, egyben rendezvényszervezőként is funkcionál majd a jövőben. Hargitai szerint egyelőre csupán néhány fővel kezdi meg munkáját a gazdasági szervezet a takarékosság jegyében, ha szükséges, akkor bővítik majd a létszámot.

A szervezet vezetője az egyetemről érkezik Morvai Lehel személyében, aki az universitason osztályvezetőként dolgozik. Ő egyelőre nem kívánt nyilatkozni.

Mindenesetre a megyei elnök szerint ugyan – részükről – épp a megyei könyvtárra jelenleg is áldozott összeget állították be az új létesítmény fenntartásába, s ugyanígy tettek a partnerek is, de nem kételkedik abban, hogy az épület működtetése többe kerül majd a mostaninál: a jelenlegi helyekről egy minden igényt kielégítő központba, „palotába” költözhetnek a tékák. Azt ellenben nem tudta megmondani, hogy pontosan mennyivel nagyobb terhet ró majd rájuk az épület fenntartása.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő