14 C
Pécs
csütörtök, június 13, 2024
KezdőlapHírzónaNincs inflációs nyomás

Nincs inflációs nyomás

Az éves infláció áprilishoz képest májusban nem változott, miközben több termékkör együttes áremelkedése következtében a maginfláció 0,2 százalékponttal emelkedett áprilishoz képest, a májusi inflációs adatokat értékelve a Magyar Nemzeti Bank (MNB) megállapította, hogy az inflációs alapfolyamatokat megragadó alapmutatók szintje változatlanul mérsékelt inflációs környezetre utal.

Az MNB által vizsgált három inflációs alapmutató közül kettő emelkedett, a harmadik változatlan szinten maradt. Az indirekt adóktól megtisztított maginfláció 0,2 százalékponttal, az áprilisi 1,2 százalékról 1,4 százalékra emelkedett. Az MNB azonban hozzáfűzte, hogy e mutató számításakor az adók mellett kiszűrte a dohánypiaci árrés emelésének hatásait is, bár a dohánytermékek Magyarországon beletartoznak a maginflációs termékkörbe és a kiskereskedelmi árrés tavalyi hatósági emelése növelte a fogyasztói árakat.

A keresletérzékeny termékek inflációja az áprilisi 1,3 százalékról 0,1 százalékponttal emelkedett, a ritkán változó árú termékek inflációja pedig változatlanul 1,2 százalékos maradt.

Inflációs elemzésében az MNB megjegyezte, hogy tavaly májushoz képest az iparcikkek árai enyhén emelkedtek, a nem tartós termékek visszafogott drágulása miatt, miközben a jelentős havi ingadozást mutató tartós iparcikkek ára április után májusban is csökkent.

A piaci szolgáltatások árszintje havi összevetésben 0,1 százalékkal emelkedett májusban, amit a jegybank szakértői az utóbbi években megszokottnál jóval mérsékeltebb ütemnek minősítettek és részben egyedi tényezőnek, a nem önkormányzati lakbérek jelentős csökkenésének tulajdonítanak.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő