Nincs mit tenni: a Vince utcán át vezet a Tettye-patak útja

Hirdetés

Extrém mennyiségű csapadék esett az elmúlt napokban Pécsett. Három egymást követő mediterrán ciklon közel 100 milliméter esőt hozott a városba. Ilyenkor a Mecsekre lezúduló nagy mennyiségű víz kisebb-nagyobb intenzitással folyik le a hegyoldalon – írta a Biokom NKft. sajtóközleményében. 

Felhívták a figyelmet arra is: „Pécsett ennek leglátványosabb formáját a Vince utcában lehet tapasztalni.

A Tettye-patak medrére épült utca számos forrás vizét vezeti el, csapadékvíz-csatornája fogadja be a völgyben eredő természetes szökővizeket. Csapadékos időszakban a felszínen folyó vizek, illetve a villámárvizek is itt, a patak egykori nyomvonalán törnek utat maguknak. A jelenség azonban nem új keletű. Nagy eső esetén ebben az utcában így volt ez évek-, sőt évtizedekkel ezelőtt is.

A víz lefolyását maximum mérsékelni lehetne, MEGSZÜNTETNI nem”

– húzta alá a városüzemeltetési vállalat.

„Ha megpróbálnánk megakadályozni a víz lefolyását, az akkor is utat találna magának, sokkal nagyobb károkat okozva ezzel. A vízelvezetés hatékonyságát sajnos hátrányosan befolyásolja a felszín alatti csővezetékekbe évek során lerakódott nagy mennyiségű vízkő, amely akadályozza az elfolyást. Társaságunk ezt már több módszerrel is próbálta tisztítani, ez azonban csak kis mértékben javított a helyzeten. Ennek ismeretében sajnos nincs más megoldás, minthogy az utca burkolatának megbontásával legalább egy 6 méter hosszú szakaszon cserélni kell a felszín alatti vezetéket. A vezeték cseréjét társaságunk már meg is rendelte alvállalkozójától, a munka jellegéből adódóan azonban az csak két hét csapadékmentes időjárás esetén végezhető el. Másként a lezúduló víz elmosná a munkaárkot és vele a megbontott burkolat egy részét is” – írták.

A társaság néhány archív képet is csatolt a közleményhez:

https://www.pecsma.hu/hirzona/hompolygott-a-viz-a-vince-utcaban/

Képek forrása: Régi Pécs Facebook

Hirdetés