Hirdetés

Nyílt levélben kelt ki a Janus Pannonius Gimnázium tanárainak egy része az újonnan elfogadott Nemzeti Alaptanterv (NAT) ellen. A sok fórumon kritizált új alaptantervet hosszasan, elemeire bontva támadják a pécsi tanárok, a levelet a Facebookon már több mint ezren osztották meg.

Erkölcsi kötelességükre hivatkozva született meg a levél, amit a janusos magyar irodalom és nyelvtan munkaközösség tanárai szignóztak. Ahogy fogalmaznak, nem akarnak egy politika és ideológia által vezérelt oktatáspolitika végrehajtói lenni. Szerintük a NAT-ot, ami tovább ront a közoktatás helyzetén, mindenféle érdemi vita nélkül alkották, a szakma előtt titokban tartva.

Röviden összefoglalva, szerintük az új NAT gyerekellenes. Többek között hivatkoznak a kompetenciafejlesztés hiányára, az olvasási szokásokhoz és a munkapiaci elvárásokhoz való igazodás rugalmatlanságára. Úgy vélik, tanárellenes is, mert önmagukkal való meghasonlásra kényszeríti a kezdő, leendő pedagógusokat és a rutinosakat egyaránt, lehetetlenné teszi, hogy örömmel olvasó diákokat neveljenek. Végül nemzetellenesnek is tartják, mert „torzítja és leszűkíti” a nemzeti kultúra fogalmát.

Végül kérnek minden pedagógust, hogy „bombázzák” tiltakozó levelekkel a kormányt, a minisztériumot, és csatlakozzanak az Iskola a határon névre hallgató Facebook-csoporthoz.

Akit érdekel a teljes levél, EZEN A LINKEN olvashatja el!

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét