Hirdetés

A pécsi okosparkolási rendszer a környezeti lábnyomunkat is csökkenti.

Bizonyára sokan tudják, hogy a 2022 augusztusában kiépített pécsi okosparkolási rendszer hogyan működik: intelligens szenzorok segítségével figyeli a parkolóhelyeket, és valós időben közvetíti az adatokat a felhasználók felé. A HungAIRy LIFE integrált projekt keretében a belváros kritikus pontjain elhelyezett több mint 710 szenzornak (ami a projektben vállaltaknál az 69-cel több) és 5 kijelzőnek köszönhetően a parkolóhely-keresés már nem okoz akkora fejfájást a pécsieknek és az idelátogatóknak.

Az okosparkolás mobilalkalmazása

Technológia az élhetőbb városért

A rendszer működése egyszerű, de technológiai szempontból innovatív. A beágyazott szenzorok jelzik, ha egy parkolóhely szabad vagy foglalt, ez az információ pedig azonnal megjelenik egy erre a célra fejlesztett felhasználóbarát mobilalkalmazáson keresztül (az applikáció letölthető iOS-re és Androidra egyaránt). Mindezt kiegészítik a parkolók megközelítési útvonalán kihelyezett információs táblák, amelyeken a szabad parkolóhelyek száma látható.

A fenti rendszer bevezetésével a parkolási idő jelentősen lecsökkent, ami hozzájárul a városi forgalom könnyebb áramlásához és az utcai zsúfoltság csökkenéséhez.

Mérhető eredmények és jövőkép

Néhány fontos adat következik: az okosparkoláshoz kapcsolódó mobilapplikációt idén márciusig 4 ezer készülékre töltötték le és havonta közel 20 ezer mobilparkolást indítanak a felhasználók az alkalmazáson keresztül. 2019 és 2023 között pedig 30 százalékkal nőtt a mobilparkolás és ezzel egyidejűleg a bankkártyás fizetés aránya.

Miközben a rendszer eredményeképp a parkolással töltött idő csökkent, a parkolási díjbevételek stabilak maradtak, ami azt mutatja, hogy a rendszer gazdaságilag is fenntartható.

Emellett a város levegőminősége is javult a kevesebb körözésnek köszönhetően. A projekt sikere azt jelzi, hogy a technológiai innováció nemcsak a mindennapi életet könnyíti meg, hanem a környezeti fenntarthatóságot is elősegíti.

A jövőbeni tervek között szerepel a rendszer kiterjesztése más városrészekre is, ami még szélesebb körben hozhat megoldást a parkolási gondokra.

A LIFE IP HUNGAIRY (LIFE17 IPE/HU/000017) projekt az Európai Unió LIFE programjának támogatásával valósul meg.

Hirdetés