24 C
Pécs
csütörtök, június 20, 2024
KezdőlapHírzónaOktóberben jönnek a katolikus hetek!

Októberben jönnek a katolikus hetek!

Katolikus kulturális hetek lesznek októberben, az évente megrendezett országos programsorozat központi témája idén Szent László.

A programsorozat részeként konferenciákon, kiállításokon, rendhagyó iskolai és óvodai foglalkozásokon, vetélkedőkön idézik fel a lovagkirály alakját.

A Pécsi Egyházmegye programjai között szerepel Móser Zoltán fotóművész Szent és pogány – László, a kun és a leány története című kiállítása a Dóm-kőtárban, amelyet október 13-án nyitnak meg.

Az Egri Főegyházmegyében, Mezőkövesden fát ültetnek a lovagkirály tiszteletére. Október 17-én és 18-án Egerben emlékkonferencia lesz Pyrker János László érsek beiktatásának 190. évfordulója alkalmából az érseki palota turisztikai látogatóközpontjában.

A Győri Egyházmegyében október 12-én délután a Múzeumházban Nemes Gábor, a Győri Egyházmegyei Levéltár főlevéltárosa tart előadást Győr – végállomás, a Szent László-herma története a közép- és koraújkorban címmel. Október 19-én délután Székely Zoltán művészettörténész, a mosonmagyaróvári Hansági Múzeum igazgatója ad elő A lovagkirály alakváltozásai, Szent László a képzőművészetben címmel.

A Nyíregyházi Egyházmegyében október 24. és 27. között Szent László-projektet tartanak Hodászon, az Angyalok Kertje Görögkatolikus Óvodában. A gyerekek dramatikus és sportjátékokon, kézműves foglalkozásokon ismerik meg Szent Lászlót.
Pannonhalmán október 13-án délelőtt Ki volt Szent László? címmel vetítenek óvodásoknak. Ugyanezen a napon Ki volt Luther Márton? címmel zenés-bábos-verses interaktív előadást tart a Palinta társulat.

A Székesfehérvári Egyházmegyében október 10-én az egyházmegyei múzeumban nyílik meg a felújított Prohászka – Püspök az emberért című kiállítás.

Az Esztergom-Budapesti Egyházmegye programjai között két zarándoklat szerepel, az egyik zarándokcsoport Horvátországban, a másik Erdélyben, Nagyváradon és Nagyszalontán keresi fel a Szent László-emlékhelyeket.
A Szombathelyi Egyházmegyében október 10-én, kedden nyitja meg Székely János megyés püspök a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtárban az Aki szomjazik, jöjjön hozzám és igyék című kiállítást, amely a könyvtár XV-XVIII. századi Szentírás-kiadásait mutatja be.

A Váci Egyházmegyében október 1-jén Szent László Útján címmel tartanak  ünnepi megemlékezést az Apor Vilmos Főiskolán.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő