13 C
Pécs
csütörtök, június 13, 2024
KezdőlapHírzónaBelföldOrbán szerint ki nem kényszerített hiba volt a kegyelmi botrány

Orbán szerint ki nem kényszerített hiba volt a kegyelmi botrány

Megtartotta évértékelőjét a Várkert Bazárban Orbán Viktor, aki először beszélt nyilvánosan Novák Katalin és Varga Judit lemondása után.

A miniszterelnök szerint nem is kezdődhetett volna rosszabbul az év. A kegyelmi botrányra utalva úgy fogalmazott, hogy olyan ez, mint egy rémálom. Miután hosszan méltatta Novák Katalint, Orbán azt mondta, távozása bár helyes, nagy veszteség Magyarország számára.

Varga Judit felelőssége kapcsán is megengedően fogalmazott, arra hivatkozva, hogy a 25 éves alkotmányos szokást követve ellenjegyezte K. Endre kegyelmi döntését.

– Jó emberek is hoznak rossz döntéseket. Még a legjobbak is – mondta Orbán.

Ezt követően arról beszélt, hogy a gyermekvédelem ügye mindig is fontos volt a kormánynak, azonban a mostani eset miatt felül fognak vizsgálni minden hazai szabályozást, és azt is bejelentette, hogy egy gyermekvédelmi törvénycsomagot fog készíteni a kormány a közeljövőben.

Az egész botrány tanulságaként a következőt fogalmazta meg:

– A modern politika vastörvénye az alázat – kezdte a miniszterelnök. – Akármilyen magasan is vagy, egyedül sosem lehetsz elég okos. Még a legmagasabb hivatalban is lehet hibázni. Az igazán bosszantó az, hogy ez egy ki nem kényszerített hiba volt.

Orbán ezzel lezártnak tekinti a kegyelmi botrányt.

A miniszterelnök ezt követően hosszan ecsetelte a kormány általa vélt sikereit, többször kiemelve, hogy 2019 óta egyetlen „békeéve” sem lehetett az országnak előbb a Covid, később az orosz–ukrán háború miatt. Beszédében a gazdasági és pénzügyi eredmények kapcsán külön kiemelte Varga Mihály pénzügyminiszter, Szíjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Lantos Csaba energiaügyi miniszter munkáját, Nagy Márton nemzetgazdasági miniszternek pedig jó munkát kívánt az előtte és minisztériuma előtt álló kihívásokhoz.

Matolcsy György jegybankelnöknek odaszúrt egyet Orbán. Úgy fogalmazott ugyanis: „Az inflációt – a jegybank segítségére sietve – siekrült leszorítani”.

Hosszú blokkot szentelt beszédében a zöldpolitikának, többször hangsúlyozva azt, hogy szerinte óriási eredményeik vannak ezen a területen. Azt is bejelentette Orbán, hogy a következő években több száz milliárd forintot fordítanak Magyarország energiafüggőségének felszámolására. Kiemelte, szerinte ez néhány éven belül teljesíthető.

Szintén hosszan beszélt Orbán a nemzetközi politikáról. Úgy fogalmazott, kétséges, hogy támaszkodhatunk-e az EU-ra. Ismét nyíltan kiállt Donald Trump mellett, és azt is elárulta, hogy „lopja” a volt amerikai elnök kampányszlogenét (Make America Great Again), és a közelgő soros (szigorúan kis betűvel – a szerk.) uniós elnökséget a Make Europe Great Again szlogen szellemében képzeli el.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő