21 C
Pécs
hétfő, július 22, 2024
KezdőlapKorzóHamarosan neves színházi és filmes szakemberektől tanulhatnak a pécsi hallgatók

Hamarosan neves színházi és filmes szakemberektől tanulhatnak a pécsi hallgatók

Színház- és Filmművészeti Intézetet alapítanak Pécsett a PTE Művészeti Kar, a budapesti Színház és Film Intézettel (SZFI) együttműködésben – számolt be az SZFI MTI-hez eljuttatott közleményében.

Május 23-án a kari tanács megszavazta az új szakok alapítását és az akkreditációs folyamat elindítását, amit az egyetem oktatási bizottsága is támogatott – írták a közleményben.

A 2025 őszre tervezett szakindításokat 2 osztatlan képzés, 2 alapszak, 6 magyar nyelvű és 2 angol nyelvű szakirány, valamint további 12 szakirányú továbbképzés létrehozásával tervezték meg.

A szakok között van színművész; színházrendező; a mozgókép alapszakból filmíró, film- és televíziórendező, operatőr, hangmester, filmvágó, gyártásszervező szakirányok; televíziós műsorkészítő; valamint a Művészeti Kar és az SZFI közös oktatási programjában jelenleg is meglévő szakirányú továbbképzések, többek között forgatókönyv- és drámaíró; mozgóképalkotó; dokumentumfilm-alkotó; hatásvilágítás-tervező; előadóművészeti műszaki vezető, gazdasági vezető, intézményvezető, előadóművészeti marketing és további szakirányú továbbképzések.

Az új szakok indítását több neves színházi és filmes szakember fémjelzi, a szakfelelős jelöltek között van: Balázs Zoltán és Csányi János rendező, Deák Kristóf filmrendező, producer, Goda Krisztina forgatókönyvíró, filmrendező, Gózon Francisco operatőr, Kollányi Tamás vágó, Szabó Gábor operatőr, Tasnádi István forgatókönyv- és drámaíró, rendező, Tuba Mariann vágó, televíziós műsorvezető, valamint Zányi Tamás filmhangtervező.

A PTE MK-n tervezett Színház- és Filmművészeti Intézet létrehozása komplex összművészeti egyetemi portfólió kialakítását teszi lehetővé, amely nemzetközi szempontból is egyedülálló, vonzó művészetoktatási kínálatot hoz létre – számolt be az MTI.

Fotó: illusztráció

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő