21 C
Pécs
szerda, május 29, 2024
KezdőlapPécs AktuálÖtvenen voltak az ellenzék fórumán

Ötvenen voltak az ellenzék fórumán

A pécsi lakáshelyzetről tartott fórumot az MSZP-P-s politikus, Mellár Tamás, amelyen szocialista aktivisták, DK-képviselők, a Momentum Mozgalom jelöltje is részt vettek. A baloldali politikus ezúttal végigülte a rendezvényt. 

A fórumot Mellár Tamás azzal indította, hogy egyik cikkére reagált. Mint mondta, semmi nem igaz abból a cikkből, melyet nemrég hoztunk nyilvánosságra arról, hogy ő az oktatás és az egészségügy privatizációja mellett áll. Szerinte „a fideszesek azt fogják rá másokra, amit ők szeretnének megvalósítani” és arra kérte a közönséget, ne higgyenek a szóbeszédnek. Ugyanakkor lapunk éppen a Mellár Tamás Facebook-oldalán közzétett videóban elhangzottakról szólt, amelyben maga mondta: nincs ellenére az oktatás és az egészségügy privatizációja. Lapunk megkeresésére egyébként nem válaszolt ezzel kapcsolatban. Mellár a legutóbbi fórumáról ugyan elment, most azonban az MSZP-P-s politikus szerveződése által indítandó polgármesterjelölttel, Péterffy Attilával, valamint az LMP-s milliárdos látókörébe került, Mellárt korábban mintha ügyvédjeként is védő SzabadPécs szerzőjével ülte végig az eseményt.

A fórumot Mellár jobbkeze, a liberális párt helyi vezetője, Ágoston Andrea vezényelte le, aki nyitógondolatként azt mondta, lakhatási válság és lakásválság van. Szerinte nem is olyan nehéz az utcára kerülni, ugyanis Magyarországon csak lefelé vezet út, felfelé nem. Ágoston Andrea a fórumon többször „bocsánat, meg kell vonnom a szót” közbeszólásokkal próbálta az előre megszabott időkeretben tartani a gyűlést, nem egyszer szakította félbe a felszólalókat a mondatok közepén.

A Város Mindenkié csoport vezetője, Konkoly-Thege Júlia a lakhatási szegénységről beszélt, a nem egészséges környezetben élőkről, a túlzsúfolt és alacsony komfortfokozatú lakásokról. Elmondta, Pécsett adataik szerint rengeteg önkormányzati lakásban élő, eladósodott család van, és csoportja azon ügyködik, hogy az önkormányzatot a tartozások reális értéken való számolására ösztönözze.

Varga Péter, a pécsi önkormányzat és a Máltai Szeretetszolgálat által létrehozott lakhatási munkacsoportjától erre úgy reflektált, hogy szerinte a kialakult helyzetet kell kezelni, amire szerinte a város önkormányzata nyitott és már hozzá is látott a problémamegoldásnak különböző rendeletmódosításokkal. Pécsett egyébként kimagaslóan sok az önkormányzati lakás, itt körülbelül 4000, míg más városokban általában csak 1000 lakásról beszélhetünk – mondta.

A moderátor nem hagyta végigmondani a mondókáját, inkább átadta a szót Cserfainé dr. Kovács Ágnes MSZP-t erősítő önkormányzati képviselőnek, aki a pécsi lakásokat mutatta be.

Tistyán László szociológus szerint nem az egyes szegmensekkel kellene foglalkozni, mint például a szociális lakásokkal, hanem a nagy egésszel. Pécsett a szociológus szerint átlagosan 2 ember jut egy lakásra és a pécsiek 20 százaléka él zsúfolt körülmények között. A lakások 95 százaléka viszont magántulajdonban van, és ezekre az önkormányzatnak semmilyen ráhatása nincs. Viszont ha csak az önkormányzati lakásokat veszik számba, elvesztik a dolog lényegét, tette hozzá. Szerinte a lakhatásra a megoldás a támogatott lakásmobilitás lenne, ami nem csak Pécsett, de egész Magyarországon hiányzik.

Következő napirendi pontként a szervezők már a külföldi diákok által kivett albérletekről kérdeztek. Simor Hajnalka ingatlanközvetítő elmondta, szerinte a magyar emberek a médiából, azon belül is a tévéből értesülnek – egyébként tévesen – az ingatlanhelyzetről. Úgy gondolja, a valóság és a médiakommunikáció nem fedik egymást. Vagyis nem igaz, hogy Pécsett a külföldi diákok miatt érdemes magas áron kiadó lakást hirdetni, mert egyáltalán nem keresik ezeket, illetve a legtöbb – akár külföldi, akár magyar – diák és család nem engedheti meg magának, hogy 50 ezer forintnál többet költsön havonta lakbérre.

Több hozzászóló panaszkodott a különböző városrészek, mint például István-akna rossz helyzetéről, mert „a városrészben folyik a szennyvíz az utcán” és István-akna egy „csikágó-negyed”.

Cserfainé dr. Kovács Ágnes erre válaszolva elmondta, szerinte Pécsett nincsen munka, lakás, nincs fejlesztés, és rosszak az utak, ezért is hiába beszélgetnek a fórumon bármiről, amíg a lakáskérdés nem élvez prioritást.

Varga Péter viszont hozzátette, jelenleg zajlik a pályázat, aminek keretében István-aknára több százmillió forintot költenek. Emellett elmondta, ha valakinek tartozása van, az a lakásrendelet szerint nem jelenti azt, hogy nem köthet újra bérleti szerződést.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Peugeot_3008_html_300x250

Hírzóna

Abszolút Nő