10 C
Pécs
péntek, június 14, 2024
KezdőlapPécs AktuálPáva Zsolt most először optimista

Páva Zsolt most először optimista

Páva Zsolt polgármester szerint az utóbbi években egyetlen alkalommal sem fordult elő, hogy olyan kedvező pénzügyi mutatókkal induljon neki egy esztendőnek a város, mint 2015-ben. Pécsnek szinte nincs adóssága, és következő években 31 milliárdos, szabad felhasználású uniós támogatásban részesül.

A polgármester a Pécs jelenlegi pénzügyi helyzetét ismertető csütörtöki sajtótájékoztatón azt mondta, az utóbbi időszakban minden év januárjában azzal kellett szembesülnie az aktuális városvezetésnek, hogy adóssághegyet görget maga előtt az önkormányzat.

– Míg a csúcson 46 milliárdos volt az adósságállomány, ma mindössze 2 millió forint Pécs hitele; ez az az első olyan év húsz esztendeje, amikor a jövőre koncentrálhatunk a múlt helyett. Míg korábban minden pécsire 300 ezer forintos adósság jutott, addig ma 14 forint jut egy-egy lakosra – fogalmazott a városvezető.

költségvetés városháza2

Páva szerint immáron nem a múlt örökségének, terheinek, adósságainak, elrontott üzleteinek cipelése és rendbetétele a legfontosabb feladat.

Mint mondta, a jövőben mindent annak rendelnek alá, hogy javuljon a város versenyképessége, munkahelyek jöjjenek létre. Öt éven belül ugyanis elérnék, hogy minden olyan pécsi dolgozhasson, aki akar.

Kitért arra is Páva Zsolt, hogy nemcsak a város szabadult meg a kormány segítségével az adósságaitól, de az önkormányzati tulajdonú cégeknek is sikerült úgy gazdálkodniuk, hogy összesített hitelállományuk 4,4 milliárd forinttal közel a felére esett vissza. Mindeközben fejlesztéseket is végre tudtak ugyanakkor hajtani, utalt a buszcsere programra és a távfűtési rendszer korszerűsítésére.

Páva kiemelte: a városnak nincsenek lejárt számlái, nem tartozik senkinek, s a bankok szerint is stabil pénzügyi helyzetben van. Ez lehet az alapja a 2020-ig tartó fejlesztéseknek, amelyek során 31 milliárd forintnyi, szabad felhasználású uniós forráshoz jut Pécs.

A versenyképesség javítását célzó munka már elindult Páva szavai szerint, hiszen a polgármesteri hivatal átszervezésével párhuzamosan komoly szervezeti és strukturális átalakításokat kezdtek meg a város tulajdonában álló gazdasági társaságoknál is annak érdekében, hogy ezek még szakszerűbben, még hatékonyabban, még gazdaságosabban működhessenek a jövőben.

Összegzésként Páva Zsolt hangsúlyozta, hosszú évek után most végre alapos oka van az optimizmusra, mert minden adat azt mutatja, hogy 2015 lesz az az év, amikor Pécs látványos fejlődésnek indul és 2020-ra komoly gazdasági tényezővé válik a régióban.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő